Izvor: TANJUG
18.10.2022 u 22:21
0

SELAKOVIC ISTAKAO DA PRIŠTINA IMA OPASNU STRATEGIJU, A CILJ JE PROGON SRBA: „Priština poništava rezultate dijaloga i stvara novu krizu“

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da Priština neodgovornim ponašanjem svesno sabotira napore ne samo Beograda, već i EU i drugih strana u međunarodnoj zajednici sa namerom da izbegne sprovođenje preuzetih obaveza i sa daleko alarmantnijim ciljem – zastrašivanja, marginalizacije i progona Srba.

Selaković je na sednici na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, rekao da poslednji meseci nisu doneli više stabilnosti i da situacija na KiM nije baš onakva kakva je predstavljena u izveštaju.

On je poručio i da pokušaji učlanjenja tzv. Kosova u međunarodne organizacije predstavljaju nedopustiv čin i naglasio da će Srbija odlučno nastupati protiv takvih koraka Prištine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Selaković je naveo da jednostranim potezima rukovodstvo u Prištini nastavlja da svesno i sistematično produbljuje etničke razlike izazivajući diskriminaciju i nipodaštavanja nealbanskog stanovništva i naveo da je od početka godine zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada.

On je rekao da Priština svesno potpiruje međuetničke tenzije koristeći sve dostupne metode i kao primer naveo da je Nikola Nedeljković zbog navodnog „izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“, osuđen na punih osam meseci bez ijednog materijalnog dokaza.

Podsetio je i da ni do danas nema nijednog pravosnažno osuđenog izvršioca za više od 1.000 Srba stradalih samo od 1999. godine.

– Zbog ovakvog, planskog zastrašivanja etnički su očišćeni gotovo svi gradovi i sela na Kosovu i Metohiji, a predstavnici Prištine svojim delovanjem nastavljaju da ignorišu patnje, dosipajući so na rane Srbima koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta, a podvlačim, u pitanju je preko 200 hiljada ljudi, rekao je Selaković.

On je ukazao na rigidan, sporan i krajnje neozbiljan nastup druge pregovaračke strane u okviru dijaloga i da u ostvarivanju svojih ciljeva Priština primenjuje takozvanu politiku reciprociteta, „dobro osmišljenu, malicioznu strategiju“ koja, kako je naglasio, nije samostalno zamišljena.

Kontinuiranim insistiranjem na međusobnom priznanju kao centralnom delu dijaloga, takozvana politika reciprociteta na najbolji način pokazuje suštinsku nespremnost trenutnog političkog rukovodstva Prištine za pronalazak bilo kakvog kompromisnog rešenja, istakao je Selaković.

On je ocenio kao nedopustive pokušaje da se aktuelni format dijaloga dezavuiše, a dogovori poništavaju samo zato što ne odgovaraju trenutnim političkim činiocima, kao i da je neprihvatljivo da se trenutne geopolitičke okolnosti koriste da bi se precrtalo ono na čemu je godinama mukotrpno rađeno. Ukazao je i da zaoštreni politički nastup i narativ aktuelnog rukovodstva u Prištini prate i konkretni destabilišući koraci i da su zamaskirane kao pokušaji navodne integracije u društvo, nametnute mere o registarskim oznakama.

Selaković je istakao da odluka o preregistraciji tablica pokazuje da, po ko zna koji put, Priština ne samo da ne ispunjava dogovoreno, već poništava rezultate dijaloga, stvarajući iznova novu krizu.

On je ocenio da o efektu ovakvih, nasilno nametnutih mera najbolje govori da je od donošenja odluke zabeležen jednocifren broj preregistrovanih vozila sa srpskim registarskim tablicama, od čega je svega dvoje Srba sa severa KiM.

Selaković je rekao i da se Priština ne zaustavlja u pokušajima oduzimanja imovine, a da je jedna od meta i Srpska pravoslavna crkva, i to dovođenjem u pitanje vraćanja imovine manastiru Dečani, čime ne ispunjava ni odluke sopstvenog tzv. Ustavnog suda.

Selaković je ukazao i na to da je Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeto i elementarno političko i građansko pravo da glasaju uz učestala zastrašivanja i nasilne upade specijalnih snaga Rosu, koji su, kako je naveo, instrument za sprovođenje ciljeva Prištine pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala.

Ministar je podsetio i na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Ðakovicu i ukazao na stepen zastrašivanja sa kojima se suočavaju Srbi povratnici.

– Jasno vam je zašto je procenat povratnika ispod dva odsto i zašto je on i dalje jedan od najmanjih na svetu, ukazao je on.

Selaković je napomenuo da dijalog ima širu dimenziju i da može uticati na situaciju u celom regionu i naveo da srpsko rukovodstvo i predsednik Aleksandar Vučić zastupaju politiku mira, pomirenja, regionalne saradnje.

On je istakao i da Srbija kategorički odbacuje argumentaciju Prištine o navodnoj protivustavnosti formiranja Zajednice srpskih opština, navodeći da Priština time pokazuje da se protivi tome da se srpski narod organizuje kao etnička zajednica i tako ostvari svoja kolektivna prava.

Njihov pristup ima za cilj, kao poželjan model, sredine bez Srba, kao što su Priština, Ðakovica ili Peć, ili neka druga slična mesta u pokrajini, ocenio je Selaković.

On je rekao da bez obzira što Priština već punih 3.470 dana odbija da ispuni svoje obaveze i da razgovara o formiranju ZSO Beograd neće odustati od napora za pronalaženje kompromisnog rešenja za trenutnu situaciju.

Selaković je ukazao i na to da iako Priština često ponavlja da je slučaj tzv.Kosova „svršen čin“ većina članica UN ih ne priznaje već 14 godina.

– Ako je tzv. nezavisnost Kosova realnost, zašto onda imamo dijalog? Zašto je onda sve više pritiska na Beograd za potrebu obostranog priznanja?, upitao je Selaković i ukazao da se Beograd ne može zaobići u potrazi za konačnim rešenjem.

Selaković je istakao i da međunarodne misije na KiM moraju ostati angažovane u nesmanjenom obimu i kapacitetu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da to zahtevaju okolnosti i sutuacija na terenu, jer miran i normalan život građana nije ispunjen.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, sa šeficom UNMIK-a na KiM Karolinom Zijade! (VIDEO)

Selaković je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN, ali je postavio pitanje: „Šta je sa Srbijom?“ i da li se primena principa iz Povelje UN odnosi samo na neke ili na sve članice.

– Kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i još uvek trpi posledice kršenja istog, verujemo da bi Povelja UN i međunarodno pravo, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet država, trebalo da se poštuje od strane svih i primenjuje neselektivno na sve države članice UN, naglasio je Selaković.

On je rekao da, iako je Rezolucijom 1244 potvrđen teritorijalni integritet Srbije, to nije sprečilo pojedine države da priznanjem tzv. „Kosova“ pogaze principe UN, ali i rezoluciju koju su same donele prilagođavajući međunarodno pravo svojim interesima i ciljevima.

– Upravo zato, sve češće pominjanje slučaja „Kosova“ je pokazatelj da je pravljenjem presedana otvorena Pandorina kutija, jer snaga svakog principa počiva na njegovoj potpunoj i univerzalnoj primeni i bezuslovnom pridržavanju, poručio je Selaković.

On je istakao da svi žitelji Kosova i Metohije sa punim pravom očekuju poboljšanje atmosfere i primirivanje tenzija na etničkom nivou koje su preduslov za normalan život.

– Za takav korak neophodna nam je konstruktivnost koja na strani Srbije ne izostaje, ali i istinska puna podrška međunarodnih činilaca. Ističem da Srbija uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalasku održivog rešenja mirnim putem, a zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti, zaključio je Selaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter