Izvor: Tanjug
11.03.2023 u 14:02
0

SINIŠA MALI PORUČIO: „Potpuno smo posvećeni jačanju našeg zdravstvenog sistema, direktori da vode računa o svakom dinaru“

Potpuno smo posvećeni jačanju našeg zdravstvenog sistema, ali očekujemo da direktori zdravstvenih ustanova preuzmu deo odgovornosti na sebe i da naši građani dobiju najbolju moguću negu i uslugu i da vodimo računa o svakom dinaru, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On se direktorima bolnica i kliničkih centara obratio na edukativnom skupu Digitalizacija u zdravstvu koji se održava u Beogradu.

Mali je istakao da se za zdravstvo ove godine izdvaja 4,5 milijardi evra i da budžet nikad nije bilo veći, a uključuje ulaganja u opremu, domove zdravlja, bolnice, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama.

SINIŠA MALI PORUČIO: „U zdravstvu se može uštedeti oko 18% od troškova ili 13 milijardi dinara“ (FOTO)

Upozorio je da s druge strane postoje u zdravstvu problemi u visini zaliha i razlike u utrošcima kod zdravstvenih ustanova koje imaju isti broj pruženih usluga.

– Sada imamo sistem koji vodi računa o svakom dinaru. Ranije možda nismo bili sigurni kakvo je robno materijalno knjivodostvo, da li postoje i kako se troše zalihe, kako se troše neki lekovi i materijal, sada sve to imamo. To sam predstavio direktorima, da vide da država vodi računa i prati šta rade. Želim da im kažem da preuzmu deo odgovornosti na sebe. Da se bave svojim poslom, izjavio je Mali.

Dodao je da je uz negu pacijenata, posao direktora da vode računa o svakom dinaru građana Srbije koji se izdvaja za zdravstvo. Podsetio se da su cene igala do uvođenja centralizovanih javnih nabavki bile razlike u ceni i po 30 puta.

– Kad je erecept u pitanju, očekujem da svaki lekar prati preporuke sistema, jer se tu uštedi preko 10 miliona evra godišnje. Svaki tako ostvaren dinar niko ne traži nazad u budžet, ostaje u zdravstvu. Zbog tih ušteda imali smo mogućnost da nabavimo nove inovativne lekove, i veću količinu opreme“, rekao je on.

Mali je rekao da digitalizacija u zdravatvu napreduje, kao i u drugim oblastima. „Dobro idemo, važno da i direktori bolnica i kliničkih centara razumeju svoju obavezu i odogovornost u procesu, rekao je on.

Dodao je da je posle seminara sa direktorima domova zdravlja, kojij je održan na istu temu pre više od mesec dana, postignut pomak.

– Svaki od direktora i domova zdravlja je sada deo sistema. Nije im trebalo puno, mesec do mesec i po dana da se usklade i razumeju, da njihovi sektori finansija razumeju šta treba da rade i postali su deo sistema. Očekujem to sada i od tercijara i sekundara, kliničkih centara i opštih bolnica, rekao je Mali.

Dodao je da se pokušava da svaki dinar koji je bačen, koji se neracionalno koristi, bude iskorišćen racionalno u svrhu podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter