Izvor: Happy BSC
09.05.2022 u 10:29
0

SRBIJI JE USPOREN PUT KA EU JER NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI! Jadranka Joksimović rekla je sve o UCENAMA iz Brisela

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da niko ne može da zaustavi Srbiju na evropskom putu kada je reč o proceduri samo zbog toga što se nije pridružila sankcijama Rusiji, ali da će je to usporiti.

„Očekujem da će pojedine države članice postaviti pitanje neuskladivanja Srbije sa režimom sankcija kao jedan od glavnih uslova koji će ih možda motivisati da nam ne daju podršku da otvorimo idući klaster 3 za koji smo spremni“, rekla je Joksimović za RTS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je istakla i d aje teško govoriti o sankcijama građanima Srbije koji su osetili šta znače sankcije.

POTPUNI SLOM EVROPSKE UNIJE! I Bugarska se PREDOMISLILA, rekla je „NJET“ Briselu, nastao je potpuni HAOS

Za nas pitanje sankcija Ruskoj Federaciji nije lako. Ako hoćemo da budemo članica EU, to pitanje sankcija nam se sigurno u budućnosti postavlja„, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da treba uvesti sankcije Rusiji Joksimović je rekla da ne zna da li bi nešto u ovom trenutku time dobili niti time izgubili.

„Moramo da pokažemo da osuđujemo i rat, i kršenje teritorijalnog integriteta, ma ko da je u igri, čak i kada su vam to prijatelji. Apsolutno smatram da je trebalo da glasamo za sve ove rezolucije za koje smo glasali“, rekla je ona.

Joksimović je istakla da je novi politički kredo u EU usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

„Ako je nekada prioritet bila ekonomska integracija, vladavina prava, sada to postaje zajednička spoljna i bezbednosna politika“, rekla je ona.

Dodala je da su procedure jasne te da po njima niko ne može da zaustavi Srbiju na putu ka EU.

„Ne može niko da nas zaustavi na putu, u smislu procedure, samo zbog toga što se nismo pridružili režimu sankcija, ali će nas naravno usporiti. To upošte nije dilema“, rekla je ona.

Dodala je da je Srbija spremna da nastavi EU integracije, te da je jasno osudila rat, i navela da nismo politički neutralna zemlja.

Neka političari i građani shvate, da kada ste pridružena zemlja u procesu EU integracija, niste politički neutralna zemlja. Vojno neutralni da, ali politčki ne. Što smo iskazali glasajući za sve relevatne rezolucije u telima UN“, rekla je ona.

Izrazila je uverenje da će pojedine države članice EU postaviti pitanje neusklađivanja Srbije sa režimom sankcija pram RF.

Navela je da bi to mogao biti razlog da ne dobijemo podršku za otvaranje Klastera 3, što je konkurentnost i inkluzivni rast, a za koji je Srbija spremna.

Ona je ocenila da sve što je u Srbiji urađeno u poslednji 8-10 godina urađeno najviše zahvaljujući tome što je na jasnom evropskom putu, i što je uozbiljila evropsku priču.

„Pokazali smo da smo održivi, zahvaljujući evropskom putu. Nemojte da iko ima dilemu, da bismo sve ovo mogli da postignemo da nismo bili na evropskom putu„, ukazala je ona.

Komentarišući rezultate istraživanja javnog mnjenja da je opala podrška pridruživanju EU ona je ocenila da su rezultati često mogu da budu vezani za trenutne emocije.

„Mogu reći da u poslednjih osam godina svako istraživanja javnog mnjenja je bilo u korelaciji sa tada aktuelnim trenutkom“, rekla je ona i navela da evroentuzijazam drastično padao kada su bili izazovi oko Kosova i Metohije i sada zbog osećanja da nas neko pritiska da uvedemo sankcije RF.

Dodala je da nijedno istraživanje ne može da je ubedi da bi građani na referndumu glasali protiv ulaska u EU.

Rekla je da je podrška EU manja u samim državama EU nego u Srbiji.

„Ali niko nije potegao pitanje izlaska iz EU, naprotiv dogovaraju se kako da zajednički idu u nabavke gasa i nafte, kako da se diversifikuju da budu što samostalniji , u interesu građana i njihove budućnosti“, rekla je ona.

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope i Dana pobede, ona je rekla da su ti dani neraskidivo povezani.

„Srbija je deo evrposke burne i teške istorije i svega što su generacije osetile. Ta dva dana su usko povezana. Evropski mir je dugo bio neprekinut. Ali bile su i 90 te i mi vrlo dobro znamo šta znači ne biti deo EU, u klubu koji o nečemu odlučuje“, rekla je ona.

Sadašnji rat u Ukrajini opisala je kao veliku i bez presedana krizu na tlu evropskog kontinenta.

„Kada pričamo o Evropi, ne treba samo da pričamo o EU, nije ovo samo dan EU – ovo je Dan Evrope. Mi pripadamo evropskom kontinentu, i naše težnje su kao pridružene zemlje EU koja je u procesu pristupanja, i tu imamo svoja prava ali i svoje obaveze. Vrlo smo zainteresovani za budućnost evropskog kontinenta, i mi danas obeležavamo Dan Evrope“, rekla je ona.

Joksimović je poručila da je sada važno da se pokaže da su mir, prosperitet i stabilnost vrednosti i tekovine koje su usađene u generacije evropskih naroda kao težnja i nada, i na tome mora da se radi.

Odgovarajući na teze o urušavanju EU ona je rekla da ne vidi zainteresovanost država članica da se taj projekat dugo građen uruši.

„Niko se, osim Velike Britanije koja je poseban slučaj, nije odlučio da izađe iako su bili niski procenti poverenja u EU čak u državama članicama“, rekla je ona.

Dodala je da se sada odnosi u EU jačaju, osnažuju, da se ujedinjuju traže zajedničke odgovore.

„To je način na koji veliki projekti moraju da funkcionišu da bi opstali“, rekla je ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter