Izvor: Happy BSC
11.01.2022 u 18:57
0

Šta za običnog građanina znači referendum u nedelju? EKSKLUZIVNO ZA HAPPY BSC PORTAL DR MILOŠ STANIĆ

Referendum sve bliži, a građanima nije najjasnije o čemu je reč.

Dr Miloš Stanić, naučni saradnik, Institut za uporedno pravo, za HAPPY BSC PORTAL, dao je opsežnu analizu.

-O manjkavostima važećeg Ustava je mnogo govoreno u domaćoj stručnoj javnosti. One su u vezi sa velikim uticajem politike na sudsku granu vlasti, odnosno pravosuđe u celini.  Upravo se ovakvim izmenama postiže potpuni otklon politike iz sudske vlasti. Veoma je bitno da građani znaju da su dve grana vlasti, zakonodavna  i izvršna političke. Dok je sudska grana vlasti po svojoj prirodi osobena jer se radi o  stručnoj grani vlasti. Stoga je bitno da o stručnjacima i o njihovom radu odlučuju pre svega njihove kolege koji najbolje razumeju materiju, a ne političari, rekao je dr Stanić. 

Šta običan građanin glasa u nedelju?

-Do sada smo imali izbor sudija i uticaj na sudsvo  sa ogromnim uplivom političkih faktora. Otklanjanjem tog upliva, građanin  dobija nezavistan i nepristrasan sud. Znamo da je parlament skup stranaka koje su zadobile poverenje naroda na izborima i čine ga političari. Nelogično je da o sudijama odlučuju lica koji nisu od struke. Ako poredimo sa drugim zemljama, moramo imati u vidu šta poredimo. Ne možemo tuđu stvarnost da preslikamo kod nas, već da pronađeno rešenje  za našu drtžavu. Ova rešenja nisu izuzetak u uporednom  pravu kako se navodi. Pravosudni saveti su postali veoma često rešenje u uporednom pravu. Upravo ovim rešenjima, pravimo balans. Osnovno je pitanje šta referednum  znači za građanina je: Da li hoćemo da politika utiče na sudstvo? Ako nećemo, odgovor na referendumu je „DA“. To je najjednostavnije objašnjenje. Ako građanin želi da parlament i politika određuju, onda nije sporno. Smatramo da su ova rešenja koja su korak napred. To je potvrdila Venecijanska komisija. Mi rešenja nismo prepisivali, već smo tražili po meri Srbije, a da ona budu u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije koja je nesporni  autoritet u ovoj oblasti. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter