Izvor: Tanjug
15.12.2022 u 13:07
0

SVEČANOST U LAZAREVCU: Polaganjem venaca obeleženo 108 godina od Kolubarske bitke (FOTO)

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je u Lazarevcu obeleženo 108 godina od Kolubarske bitke, a državnu ceremoniju održanu tim povodom predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

MINISTAR SELAKOVIĆ UPUTIO ZNAČAJNU PORUKU PENZIONERIMA: Vlada će učiniti sve da se penzije i dalje povećavaju!

Vence su u kripti Spomen-hrama sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu pored lministra Selakovića, položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević, predstavnici diplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sa ponosom danas stojimo na ovom mestu gde je niz Kolubaru tekla krv naših dedova i pradedova, umornih, gladnih, ali čiji duh i hrabrost nisu bili slomljeni ni posle više od 30 dana krvave rovovske borbe, rekao je Selaković.

Podsetio je na reči generala Živojina Mišića koje su, dodao je, odzvanjale obroncima planina Suvobor i Maljen davne 1914. godine bodreći srpskog vojnika u trenucima kada su svi očekivali da će Kraljevina Srbija pokleknuti pred neprijateljem, a koje glase: „Ko sme, taj može. Ti ne znaš za strah, a ko ne zna za strah, taj bije i ide napred. Nema teško, neću danas da čujem tu reč“

Selaković je rekao da je Mišić preokrenuo borbu i istoriju i dodao da je Kolubarska bitka postala povesnica ratovanja kao jedinstven primer gde je vojska kojoj je predviđen potpuni slom za samo nekoliko dana pregrupisala svoje snage i nanela neprijatelju odlučujući poraz.

– Danas se ovde, pred ovim hramom, klanjamo našim precima koji su nas naučili da sloboda i mir nemaju cenu. Naučili su nas da slobodu i mir čuvamo. Naučili su nas da danas, posle 108 godina od Kolubarske bitke, Srbija zna da mora da bude promišljena i da vodi upravo takvu politiku koja čuva i brani i mir i stabilnost, ali i svoju slobodu, slobodu svoga naroda, istakao je Selaković. 

Kako je dodao, iako se naša država mnogo puta kroz istoriju suočavala sa teškim izazovima i trenucima poput ratova, poplava, kriza, epidemija…uvek je uspevala da se „mudrom politikom izdigne kao feniks i ponovo izgradi porušeno i uništeno“.

U poslednjoj deceniji, gledajući u budućnost, Srbija jača svoja partnerstva i na istoku i na zapadu. Jačajući svoju privredu, infrastrukturu stvaramo snažnu , jaku i poštovanu Srbiju – Srbiju koja će reč i razgovor uvek staviti ispred oružja i sukoba kao što je to uvek činila i u svojoj slavnoj istoriji, ali i koja će biti dovoljno snažna da ni pred kime, do pred Bogom, ne spusti glavu, rekao je Selaković.

Takvu Srbiju, poručio je on, mi stvaramo i danas, sa ponosom i poštovanjem se sećajući naših hrabrih predaka koji su se za istu takvu Srbiju borili pre nešto više od jednog veka.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je rekao da se na današnji dan slavi velika pobeda običnog srpskog vojnika, domaćina, seljaka koji je vođen generalom Živojinom Mišićem i podsetio da je Kolubarska bitka jedan od blistavijih trenutaka u istoriji Srbije.

Ovo je prilika da se prisetimo svih strahota rata i da iz toga izvučemo pouke za naše dalje postupke. Kolubarska bitka i hram sa spomen kosturnicom nas obavezuju da čuvamo uspomenu na herojstvo, žrtvu i ljubav za slobodom. Slobodu moramo čuvati, hvala im, istakao je Stević.

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja 108 godina od Kolubarske bitke organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa opštinom Lazarevac, a venci su položeni i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca.

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu, a vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planina Suvobor i Maljen.

Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa, a okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter