Izvor: HAPPY BSC
01.11.2022 u 20:29
0

„Ta demokratija u koju smo verovali, na kojoj smo odrasli, sada nažalost ne postoji“, u emisiji „TEMA DANA“ na TV HAPPY!

U emisiji „TEMA DANA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o predstojećim izborima u SAD, 8. novembra na kojima će građani birati svoje predstavnike u Kongresu i jednoj trećini Senata.

O ovoj temi razgovarali smo sa našim gostima Srđanom Baracom iz Centra za društvenu stabilnosti i Stevicom Deđanskim iz Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Srđan Barac izjavio je da se u SAD iskristalisala tema: „Da li je demokratija u Americi ugrožena?“, a da se temom Ukrajine ne bave.

„Možemo u javnosti videti, negde ja se slažem sa tim stavom, da prosto Amerika ima tu takozvanu „duboku državu“, odnosno neće se to toliko značajno promeniti ako gledamo tu neku spoljnu politiku. Oni će ostati na tom već zadatom kursu ali ono što možda jeste zanimljivo kod ovih izbora je to što oni dolaze posle izbora za predsednika 2020. godine, kada smo prvi put imali situaciju da kažemo da nije baš demokratski predata vlast i imali smo onaj upad u „Kapitol hil“ što bi trebalo da podsetimo, i posle toga, nekako mi se čini, da se dosta toga ubrzalo u američkom društvu. Može se reči da se iskristalisala ta neka tema: „Da li je demokratija u Americi ugrožena?“. Ono što se meni negde čini kao veoma važno, a ne vidim da se dovoljno spominje, jeste da ako znamo da Povelja o pravima i slobodama, to je onih prvih 10 amandmana na Ustav SAD, e pa u Prvom amandmanu kaže: Pravo slobode govora. Ja mislim da je to narušeno još kada je bivši predsednik SAD Donald Tramp ukinut sa Tvitera, što vidimo da će se sada promeniti nakon kupovine Tvitera. Zašto to kažem? U današnjem trenutku društvene mreže bi bio pravi izraz „vox populi“, gde svako može da kaže šta misli, gde može da se obrati i da dođe najlakše do svakog građanina. To bi bila prava sloboda govora, koja je tada bila uskraćena predsedniku SAD. Mislim da je to bio jedan od prvih presedana da kažemo, iako se njihovo celokupno društvo zasniva upravo na toj slobodi govora. Nakon toga mi možemo videti da je u društvu sada glavna tema, mi vidimo koje su teme ključne na ovim izborima kao što jeste inflacija sa jedne strane, sa druge strane demokrate pokušavaju da stave da je glavna tema pravo na abortus, ali mislim da je ključna tema stanje demokratije u SAD i da je to ključna tema kojom i mi treba da se bavimo, jer negde SAD jesu bile svetionik demokratije i da kažemo začetnici te prave demokratije koju smo nekada mogli da vidimo i to je neka situacija koja je sada uzdrmana. Prema poslednjim informacijama do kojih sam ja došao, 52 odsto ispitanika smatra da nema demokratije, odnosno da je demokratija u SAD ugrožena. Ono što je zanimljivo, isto tako, ako gledamo samo po taborima, demokrate su 2020. godine, 63 odsto demokrata je smatralo da je demokratija ugrožena, dok sada 40 odsto to isto misli. To je veliki procenat ako kažemo da je demokratski predsednik. Tada je u taboru republikanaca, 2020. godine, 32 odsto smatralo da je demokratija negde ugrožena. Taj pojam demokratije mislim da je ugrožen. Druga tema koja je meni zanimljiva, uopšte se ne bave Ukrajinom, dok vidimo da je u svim drugim državama, posebno u Evropi, glavna tema Ukrajina. Ovde vidimo da ta neka spoljna politika, verovatno se zato neće menjati, jer Ukrajina nije tema. Imali smo onu inicijativu onih 20-ak kongresmena, ali je ona bila povučena. Tako da su to sve neke informacije koje mi treba ovde da razložimo, koje treba da posmatramo, da prosto, jasan je kurs politike i to treba da nam bude neka ideja vodilja“, smatra Barac.

„TEMA DANA“ na TV HAPPY: „Kada su krenuli na nas to je bila prekretnica, to nije vodilo ka unapređenju čovečanstva već urušavanju“

Stevica Deđanski izjavio je da se slaže da značajnog zaokreta američke spoljne politike neće biti, ali da stvari pokazuju da će razlika biti.

„Ako bude došla, izvesno je da će u Kongresu, skoro sto odsto je sigurno da će doći do promene, za Senat je tu, lomi se, ali ako bude došlo do promene, ja sam ubeđen da će se kurs malo pomeriti. Ja se slažem sa sagovornikom, mi smo to imali prilike da vidimo i na našem primeru i na primeru u drugim situacijama, da američka spoljna politika se baš ne menja previše i to je jedan od razloga zašto se i ne koristi ni u unutrašnjoj bitci. Kako bi se posle izašlo iz priče koju sada budu rekli? Drugo, Amerikance baš i ne interesuje spoljna politika, spoljna politika služi da bi imali jeftinu koka-kolu i benzin. Tamo političarima ne treba tema koju ne mogu da pretvore u poene, onda je i izbegavaju. Zato neće biti prevelika promena, ali u najavama ovo malo što slušamo, pre svega od gospodina Trampa, a i od drugih političara, vidi se da postoje, proviruju znaci razuma da ne treba dizati toliko tenziju da dolazi do pucanja sveta. Jeste da Amerika nije direktno ugrožena, zato se ne bavi time, ali njihovi saveznici u Evropi jesu ugroženi i imaće problema na svom tlu zbog te politike koja se sprovodi zbog sukoba u Ukrajini. Iz tog razloga bi zaista trebalo da bude malo pomeranje i da se dođe do otopljavanja. Slušali smo i govor Trampa koji je prilično žestoko napao Nensi Pelosi zbog posete Tajvanu pitajući se: „Zašto? Čemu to služi? Kome to treba?“. Ima milion tih stvari koje pokazuju da će biti malih razlika. Činjenica je, a vidimo i po ankentama, duboko podeljeno američko društvo. Ta demokratija u koju smo verovali, na kojoj smo odrasli, sada nažalost ne postoji ta demokratija, ne postoji ta sloboda govora“, smatra Deđanski.

Emisije „Tema dana“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Tema dana TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter