Izvor: TANJUG
12.11.2022 u 11:35
0

U Srbiji sutra izbori za savete nacionalnih manjina

U Srbiji će sutra biti održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjine, a na njima će učestvovati 50 izbornih lista.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako je saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imaće 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Glasanje na neposrednim izborima biće sprovedeno na 949 birackih mesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 časova dok će se elektorske skupštine održati u isto vreme, a početak je u 12 časova.

Nacionalne manjina koje će birati članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četiri nacionalne manjine biraće članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

-Da bi se sproveli neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina neophodno je da više od 40 odsto pripadnika nacionalne manjine bude upisano u poseban birački spisak te manjine. Ukoliko taj uslov nije ispunjen, onda se sprovode izbori putem elektorske skupštine- objasnio je Marko Janković iz Republičke izborne komisije.

Glasanje putem elektorske skupštine, odnosno posredno, manje je poznat vid izbora od neposrednih.

Pravo glasa na tim izborima nemaju svi pripadnici nacionalne manjine upisani u poseban birački spisak, već samo oni koji su, po zakonom utvrđenom postupku, prijavili i ispunili zakonske uslove da budu elektori, odnosno da na elektorskoj skupštini biraju članove nacionalnog saveta, navedeno je na sajtu RIK-a, u uputstvu za glasanje putem elektorske skupštine.

Ključni uslov da neki birač dobije status elektora je da ga potpisima podrži određen broj birača pripadnika nacionalne manjine.

Izbore na elektorskoj skupštini sprovodi odbor od tri člana koje imenuje Republička izborna komisija među poznavaocima izbornih postupaka.

Da bi mogla da se održi elektorska skupština, na njoj mora da se pojavi više od polovine potvrđenih elektora.

Izbori na elektorskoj skupštini se sprovode tajnim glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom mandata članova nacionalnog saveta srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora.

Kako navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Srbiji.

Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena „javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima.

Ključne državne institucije i ustanove na čelu s RIK-om učinile su sve korake koji su neophodni da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina budu održani po najvišim demokratskim standardima. Na taj način Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter