Izvor: Blic
01.11.2022 u 21:42
0

„UKOLIKO SE TO PONOVI, OBARAĆEMO SVE LETELICE“ Premijerka Brnabić o stranim dronovima koji su nadletali naše kasarne!

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da su strani dronovi nadletali naše kasarne i dodala da je to pitanje bezbednosti Srba na KiM.

– Tačno je, bespilotne letelice su snimale jedan položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne. O tome me je obavestio predsednik Republike, i on je dao naređenje da se pojača zaštita u vazduhu, što je sada stalno stanje stvari. Ukoliko se to ponovi, obaraćemo sve letelice. Ne bih davala više informacija, predsednik će više reći o tome, kao i ministar odbrane Miloš Vučević – rekla je ona za medije.

Ana Brnabić kaže da će Srbija nastaviti da čuva mir i bezbednost, i da mi nasuprot nama imamo ljude koji se ne ponašaju racionalno.

– Srbi na KiM teško da imaju bilo kakvo razumevanje za sve što se dešava, i predsednik Vučić i mi u Vladi pokušavamo da ipak utičemo da situacija ne eskalira. Da li Kurti čeka konačni sporazum? Ja ne znam šta on čeka, on je ideološki fanatik, ja ne mogu da se poistovetim sa njim. Ali ako čekaju finalni sporazum, ja opet kažem da moramo da se vratimo na prvi sporazum, Briselski sporazum. Mene ne zanima da li je on protivnik ili nije, taj sporazum je potpisan pre njega, ako on misli da privremene institucije imaju neku težinu, on mora da primeni to – rekla je premijerka.

Predsednica Vlade kaže da ono što je važno je činjenica da je potpis EU na Briselskom sporazumu, čime je ona postala garant toga.

DRONOVI ŠPIJUNIRALI KASARNE VOJSKE SRBIJE: Predsednik izdao naredbu, podignuti „migovi 29“!

– A kako vi mislite da pričamo o finalnom sporazumu o normalizaciji, a prvi još nije implementiran. I to nisu garantovali ovi iz EU, koji su ga potpisali. Pa ko će da nam garantuje da će i neki novi sporazum biti primenjen – zapitala je ona.

Ona je podsetila i da se u svim potpisanim sporazumima govori o statusno neutralnim tablicama.

– Priština je 2020. godine jednostrano ukinula te tablice, pa smo mi u dijalogu došli do tog rešenja. Dakle jednostrano, godinu dana pre roka, i izazvala krizu. Ta kriza je rešena u septembru 2021. godine, kojim su uvedeni stikeri. I taj sporazum podrazumeva da će režim stikera nastaviti da postoji dok se u okviru dijaloga ne nađe finalno rešenje. I onda je Priština jednostrano rekla da to više ne važi. Pa gde to piše, kako je bio privremen – zapitala je Brnabićka.

Premijerka kaže da nije Priština ovo sama smislila, i da je niko neće ubediti da je upravo ove godine, kada je ukinuto pravo glasa Srbima na KiM, da nisu imali prećutnu podršku.

– Šta ste izdali, saopštenje za medije. Pa oni ponove opet. Očigledno je da postoji prećutna podrška. U redu, ne postoji saglasnost sa partnerima, ali se na kraju ništa neće desiti. Evo pogledajte izveštaj o napretku tzv. Kosova, tj. Prištine, koji piše Evropska komisija. Na 124 strane u samo jednom pasusu u dve rečenice se pominje da je Priština ukinula pravo Srbima da glasaju na izborima i referendumu. I to se kaže da EK poziva Prištinu na konstruktivan pristup kako bi se Srbima na KiM omogućila njihova demokratska prava. Pa zamislite tu sramotu – rekla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednica Vlade kaže da je za nju veći problem od Kurtija to što se njegovi saveznici slažu sa time da on ima pravo da ovako sprovede preregistraciju vozila.

Ona kaže da Srbija već dva meseca vodi sveobuhvatnu diplomatsku borbu da se tema učlanjenja Kosova ne nađe na „tapetu“ Saveta Evrope.

– Oni su imali velike saveznike iz Irske, ali smo mi sprečili sve pokušaje. Videćemo dalje, imaju mnoge saveznike. Kada pogledate Savet Evrope i čemu on služi, ja sam nekoliko puta rekla, i ponoviću, koliko je strašno da Priština može da se prijavi, i da ih neko u tome podržava. Savet Evrope je čuvar ljudskih prava i vladavine zakona. I da se Kosovo prijavi uz podršku svojih saveznika, u godini kada su ukinuli pravo glasa Srbima, i da to neko gura, to je najbolji primer koliko tu nikakvog smisla nema, niti o ljudskim pravima. To pokazuje da se svaka institucija srozava na neverovatan nivo – kazala je premijerka.

Ana Brnabić je ponovila ono što je predsednik Vučić već rekao – da će Srbija otvoriti fioku sa povlačenjima priznanja Kosova ako Priština nastavi da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter