Izvor: BSC happy portal
19.03.2023 u 11:32
0

(UŽIVO) OBRAĆANJE PREDSEDNIKA NACIJI: “ Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči! Objasnio je i zašto ništa nije potpisao!“

Cela Srbija je sada uz predsednika Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije danas u 11 sati pokazati i objasniti plan. Predsednik je nakon sastanka u Ohridu rekao da su nekoliko tačaka implementacionog plana dogovorene.

(UŽIVO) OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa!

12.05

 Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom potpisujem, boleće me još četiri godine. Ovo je naravno bila šala. Objasnio sam zašto ne potpisujem. Ponašam se odgovorno i ozbiljno i znam šta potpisujem, a navikao sam da radim po 16 sati, stekao sam te radne navike. Mislim da smo napravili dobre stvari za Srbiju i za region i da sada krenemo da radimo što snažnije i što jače – rekao je predsednik prethodno odgovorivši na konstataciju novinara da se Kurti sinoć žalio da „Vučić ne želi ništa da potpiše“.

11.50

Država nije igračka, nije za neozbiljne i neodgovorne ljude… Nije ni kućni savet za neozbiljne, a kamoli država – naglasio je predsednik. Biće mnogo muka oko Zajednice srpskih opština. Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla. Srbija je 2009. postala jedna od 123 države koje prihvataju MKS. Ne bih da kritikujem osim što mi se ponekad čini “videla žaba da se konj potkiva pa i ona pošla u to”. Pošto sam video da su Šolc i Bajden dali komentare, i svi drugi, i ja imam prava na stav. Mislim da je to odluka koja će imati politički loše posledice, u ljudskim životima loše posledice, pokazuje nespremnost da se razgovara o miru, primirju. Optužili ste ga za najteže ratne zločine, s kim ćete sad da razgovarate? Koliko još godina treba da čekamo? Mislite da je moguće poraziti Rusiju za 3, 6 meseci ili godinu dana?

Kaže da mnogi porede Putina sa Miloševićem, i istakao je da lider jedne male zemlje ne može da se poredi sa velikom silom.

– Nisam siguran da je to bilo dovoljno mudra odluka, ni pametno sračunata. Ali njihov posao, možda znaju bolje nego ja. Nesumnjivo je da je cilj da Putinu otežaju komunikaciju, i da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da govori sa „ratnim zločincem“ – istakao je predsednik.

On je rekao da ovi što su Srbe slali u Hag mogu dobrovoljno da se prijave i pomognu.

– Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. On će možda da okači da je Rade Basta novi Đinđić. Evo super mu ide, namiguje. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda – rekao je predsednik.

11.48

Predsednik je govoreći o Ponoševom tekstu za opozicione medije kaže da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vreme.

 Onda kada je uništavao vojsku, i kada je uzimao hrvatski pasoš. Pošto se stideo svoje vojske, pa je hteo da bude veliki domoljub. Nažalost, nisam mnogo pregovarao, nego sam se borio za papir koji je bolji nego što smo mogli da očekujemo. Mi se gotovo nikada ne osmehujemo kada se vraćamo, noćas u avionu smo se smejali. Petar je uvek u postu, ali sam ga naterao da pojede komad gibanice – ističe Vučić.

On dodaje da „stručnjaci“ koji nemaju nijednu brigu, nemaju ni znanja ni energije.

 Jedino što je taj hrvatski državljanin rekao, da je Šolc-Makron plan dobar, ali da Vučić nije dobar. Nekome naređuju ambasade, a nekome narod. Ja radim za narod, a oni za nekog drugog. Pa pobedi me na izborima. Milion i petsto hiljada glasova manje si imao u prvom krugu. I to iako ste krali glasove sa Kosova, u dogovoru sa Kurtijevim režimom. Ajde jednom budite fer prema sebi i svojoj deci. Vratiće oni. Jedan Francuz i jedan ovaj, jedan onaj, oni će da se biju sa nekim, pošto su vojsku već uništili – kaže predsednik.

11.47 – Zahvalio se momcima i devojkama koji se u velikom broju prijavljuju za naše tri specijalne vojne jedinice – 63. padobransku, Kobre i 72. specijalna brigada VS, i poručio da se prijavljuju još jer nam još treba ali da će morati da prođu rigorozne fizičke i psihološke testove jer se tu traži velika spremnost.

11.40 

Očekujem 5 milijardi stranih investicija, ako tako bude ode Srbija u nebesa – rekao je predsednik.

11.38 

Najavio i povećanje socijalne pomoći ljudima na KiM. Predsednik je rekao da 5.607 ljudi, Srba i Roma na KiM, koji primaju državnu socijalnu pomoć Srbije, sada im se ta socijalna kategorija – socijalna pomoć povećava sa 11.000 na 20.000 dinara.

– Tamo gde ima jedna plata, kada se poveća na 20.000, lakše će preživeti. To je socijalna pomoć, za ljude koji ne mogu da rade u školama, vrtićima, bolnicama. Mislim da je ovo važna i velika podrška za njih. Već za dva meseca primiće prvu uvećanu socijalnu pomoć.

11.23 – O ZSO. 

Vučić je naglasio da je za nas važno što se ZSO pominje u prethodnom procesu dijaloga za šta mi imamo potpise iz prethodnih godina, na nekima su Tačijevi, ali imamo potpise. Predsednik je dodao da je Kurti juče došao i rekao mi imamo Ahtisarijev plan na šta smo rekli da mi taj plan nismo prihvatili i da on nema nikakve veze ali imamo potpise do kojih je došlo u prethodnom procesu dijaloga u Briselu. Nama je potrebna ZSO svuda gde ljudi živi, i za Srbe južno od Ibra koji doslovno žive u getu, a onda albanski predstavnici kažu ne i kažu da žele to da formiraju na 3 stuba: u skladu sa „ustavom Kosova“, jednostranoj izjavi Federike Mogerini Isi Mustafi, i novinskom tekstu Gabrijela Eskobara i Dereka Šolea?! Ni od koga ništa ne krijem, zato vam govorim svaki detalj – dodao je i rekao da su celo veče insistirali „’Hajde, Vučiću, potpiši“.

11.20 – O nestalima.

 Predsednik se dotakao i teme nestalih i rekao da se prištinska strana iživljavala sa zahtevima jer je govorila o tzv. prisilnom nestanku.

 Iza svega postoji neki trik, a to je terminologija koja bi vodila do odgovornosti Srbije i pitanja ratne odštete – rekao je predsednik pomenuvši brojku od 3.200 nestalih.

11.14 – „Analiziraću tačku po tačku“. 

Ovo nam u situaciji u kojoj se nalazimo nije teško, ali teže još dolazi za pola godine. Ono što je važno jeste što više ne zavisimo od dobre volje Prištine. Zašto nisam potpisao? Zbog više stvari. Srbija je međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država… Ali ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je reč da ne priznajemo „Kosovo“ i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao! Potom je pročitao Član 3 Bečke konvencije a potom objasnio da je namerno izbegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično, ali da ćemo raditi na implementaciji.

  • Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči – rekao je predsednik.

11.09 – Počelo obraćanje predsednika Srbije.

Juče smo imali rundu dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili veoma važnom. Razgovori nisu nikad laki jer je reč o stranama koje su suprotstavljene.

  • Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa ne samo u vezi s KiM. Govoriću ozbiljno kao predsednik, kao i o lažima koje su se pojavljivale prethodnih dana. Prvo ću pročitati ceo aneks i objasniću šta je to o čemu smo se mi usaglasili a o čemu ne.

Tekst Aneksa

– Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma. Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane primaju k znanju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

– Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za nadzor, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od Zajedničkog odbora za nadzor.

– Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog.

– Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

– Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU.

– Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter