Izvor: Novosti
30.01.2023 u 12:50
0

OBRATILI SE VUČIĆ I ZEMAN: „To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana“ (VIDEO)

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik Vučić svečano je danas dočekao ispred Palate Srbija Miloša Zemana, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

– Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju Miloše, dobio sam tu priliku i čast, da ga oslovim imenom i to govori o iskrenom prijateljstvu naših zemalja. u prethodnih 10 godina, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena između naših zemalja, 1,700.000 miliona evra ona je iznosila u 2022. godini. U političkom smislu, ja sam posebno srećan. To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana- kazao je Vučić i dodao je „Zeman pokazao hrabrost kakvu niko nije“.

– Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao. Ima mnogo projekata na kojima radimo. Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja. Razgovarali smo i o situaciji o Ukrajini, saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine.Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu doneli- kazao je Vučić i poželeo Zemanu da dugo ostane u političkom životu.

– Želim Zemanu dobro zdravlje, čestitam novoizabranom predsedniku Češke. Sve što radite, Srbija nikada neće zaboraviti. Retko imate prilike da razgovarate sa čovekom takvih intelektuanih kapaciteta, kao što je Zeman. Ovde ćete uvek biti poštovani, imao sam privilegiju da više puta sa vama razgovaram, i da jedni drugog zovemo prijatelji – istakao je Vučić.

Printscreen/Tanjug

Obraćanje Zemana

Miloš Zeman se na početku zahvalio Vučiću.

– Ponosan sam što imam najviše odlikovanja Srbije. Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji. Pre dve godine, u vreme posete predsednika Pragu, zamolio sam da mi se oprosti što u životu sam uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana. Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom – kazao je Zeman, koji je potom govorio o Češkom domu.

– Verujem da za razliku od ulice, da će Češki dom ostati spomenik češko-srpske saradnje. Čvrsto sam ubeđen kada otvorimo dom, da ćemo napraviti nešto što je značajno. Još jednom da se zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu – istakao je Zeman.

– Ja sam rekao Milošu da se nadam da ćemo jedno 30-40 godina da čekamo da Milošu dodelimo ulicu – dodao je predsednik Vučić.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

O slaganju oko situacije u Ukrajini

– Naravno da razumem stav Srbije i neutralnost. već sam naglasio i ponavljam, upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusiji, vodi do uloge medijatora

– Mi smo se oko velikog dela stvari saglasili. Mi nismo članica EU, ali ni NATO. Jedino što tražimo je da budemo svoji na svome. Govorili su kako se samo čeka kada će Srbija da napadne nekoga, kao što je Rusija Ukrajinu. Neko mora da opravda ono što se događalo 1999. godine. Srbija poštuje Rezoluciju UN, poredak UN, a moje pitanje zašto ne poštujete Rezoluciju 1244. Očekujete da Srbi poštuju sve druge rezolucije…Stavite se u naše cipele. Molimo vas dajte nam pravo na sopstveni stav – stakao je Vučić i dodao da smo „mi svaki dan između čekića i nakovnja.

O KiM

Da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja KiM, Zeman je rekao:

– Ja sam nastojao da Češka opozove priznavanje Kosova. Želim da podsetim da je svojevremeno češki parlament pozvao vladu da opozove priznanje, ali su se stvari promenile. S druge strane, pozdravio sam činjenicu da se Hašim Tači nalazi u Hagu. Ja nisam dao saglasnost da se postavi ambasador u Prištini – kazao je Zeman.

O izjavi Zorana Milanovića

Predsednik Vučić upitan je da prokomentariše današnju izjavu Zorana Milanovića, u kojoj navodi da je „Kosovo oteto“.

– Voleo bih da u celini poslušam izjavu Milanovića. Sa pažnjom ću da pogledam izjavu – rekao je predsednik Vučić.

Predsednika su upitali i za savet koji je dobio od predsednika Zemana, na šta je on kazao:

– Zeman je rekao važnu stvar kada se zemlja suočava sa teškim pritiscima kako bi trebalo da se ponaša, ali ću savet sačuvati za sebe. Ponosan sam na naše prijateljstvo, na dobre odnose. A vi ako imate vremena, da prošetate ulicama, da vidite koliko ljudi vole Čehe… Zemanu želim dobro zdravlje i da još mnogo puta dođe u Srbiju.

Tanjug/Zoran Žestić

„Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana“
Vučić i Zeman razgovarali su tet-a-tet, a potom je usledio i plenarni sastanak dve delegacije.

Predsednika su upitali i za savet koji je dobio od predsednika Zemana, na šta je on kazao:

– Zeman je rekao važnu stvar kada se zemlja suočava sa teškim pritiscima kako bi trebalo da se ponaša, ali ću savet sačuvati za sebe.

– Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata, što ovaj susret čini istorijskim i vrlo posebnim za našu zemlju. Razmenili smo mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice, a ja sam sa velikim poštovanjem slušao mudre savete našeg prijatelja, zasnovane na iskustvu velikog državnika čiji ugled prevazilazi okvire dnevne politike, koji ima hrabar pristup mnogim pitanjima i koji je odgovoran i pouzdan prijatelj – objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

– Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijateljstvu, snažno se zalažući za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje između naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe – istakao je Vučić.

Dvojica predsednika potpisala su i zajedničku deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju „Češkog doma“.

Tanjug/Zoran Žestić

Otvaranje renoviranog „Češkog doma“
Po završetku bilateralnih susreta u Palati, u popodnevnim satima, dvojica državnika zajedno će otvoriti renovirani „Češki dom“ na Vračaru.

Tom prilikom predsednik Zeman razgovaraće i sa predstavnicima češke manjine.

Kamen temeljac za “Češki dom” položen je oktobra 1926. godine. Objekat je svečano otvoren dve godine kasnije u prisustvu gradonačelnika Beograda Koste Kumanudija, zastupnika kralja Aleksandra generala Milana Zelenike, ministra prosvete Milana Grola, predstavnika Srpske kraljevske akademije nauka…

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice. Nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Tanjug/Zoran Žestić

Zgrada je adaptirana i nadograđivana. Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga. Objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti “Češki dom”, odnosno kako ga je Vučić najavio „Češku kuću”.

Da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi „Češka kuća” bila poklon češkoj državi.

U tehničkoj dokumentaciji, koji se odnosilo na novoprojektovanu organizaciju prostora, predviđeno je bilo da se, između ostalog, u suterenu nalazi “Klub/Udruženje češke besede”, u prizemlju Češki kulturni centar, kao i sala češkog kulturnog centra.

Prvi sprat će takođe biti namenjen za Češki kulturni centar, dok će se na drugom spratu nalaziti bibloteka i učionica.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Treća poseta Zemana našoj zemlji
Ovo je treća poseta Zemana našoj zemlji, a ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke, tokom kojeg je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice „Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo“.

Doček na Aerodromu „Nikola Tesla“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je juče na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu predsednika Miloša Zemana.

– Posebna mi je čast da u Beogradu dočekam predsednika Češke, jednog od poslednjih velikih državnika današnjice i iskrenog prijatelja Srbije. Dobro nam došli, poštovani predsedniče – napisao je Vučić na Instagramu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter