Izvor: BSC HAPPY
26.03.2023 u 10:32
0

VLADIMIR ORLIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „U nemogućim uslovima uspevamo da pravimo pobede, ali to može da uradi samo neko kome je Srbija na srcu“

Predsednik Skupštine Srbije o svim aktuelnim i bitnim dešavanjima u Srbiji.

U današnjoj emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji gostovao je predsednik Skupštine Srbije – Vladimir Orlić koji je tokom gostovanja na našoj televiziji govorio o svim ključnim i važnim pitanjima, između ostalog o razgovorima u Ohridu, crvenim linijama, situaciji na Kosovu i Metohiji, i o tome na koji način se Srbija bori za sopstvene interese i koje su to borbe koje nam predstoje u narednom periodu. 

Na samom početku svog izlaganja Vladimir Orlić osvrnuo se na jučerašnje događaje i proteste u Prištini, i tom prilikom ponovo naglasio značaj formiranja Zajednice srpskih opština.

– Na osnovu jučerašnjih dešavanja, ali ne i samo na osnovu njih, možemo malo bolje da razumemo, ako je uopšte potrebno da se bilo šta objasni, shvatamo koliki je značaj Zajednice srpskih opština i kakve potrese može takvo pitanje da izazove i na političkom planu u Prištini i koliki problem može da izazove i za samog Kurtija. Značaj diplomatskih napora koje sprovodi predsednik Vučić, ogleda se u tome što je čak i u nemogućim uslovima, kada je sve protiv nas, on ipak uspeo da temu ZSO izbaci u prvi plan. Znamo koliko se samo Kurti opirao na sve moguće i nemoguće načine da tu obavezu izbegne, sada je sve jasno na osnovu ovih reakcija na političkoj sceni u Prištini, kako su reagovali i tokom razgovora u Ohridu i nakon njega. Kada neko kaže formiranje Zajednice srpskih opština nije značajno, pogledajte samo šta se sada dešava, pogledajte svojim očima, prete da hoće da zapale Kurtija, traže njegovu ostavku. I Borelj i Lajčak su istakli da Priština mora da formira ZSO, nema više prostora za izmišljanja, onako kako je potpisano tako mora biti. Mi koji smo mali, mi moramo da se držimo za međunarodno pravo i pravdu. Najveći uspeh diplomatije koju mi danas vodimo, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, ogleda se u tome da danas čak i oni koji su sve dali za nezavisnost takozvanog Kosova, sada kažu Prištini i vi imate neku obavezu, da je to teret za njih, a ne za Beograd, i to je značajna promena, da nemamo više ulogu dežurnog krivca za sve, sada i ti najveći kažu da i druga strana mora nešto da uradi, rekao je Orlić i potom dodao:

VLADIMIR ORLIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Vučić se nikada nije sklanjao pred najgorima, sve što bi Kurti mogao da poželi, oni rade!“

– Stalno postoji pritisak za one zemlje koje nisu priznale takozvano Kosovo da tu svoju odluku promene, međutim mi uspevamo da vodimo politiku tako da štitimo svoje interese, da vodimo računa o našim crvenim linijama. Uspeli smo da napravimo veliku razliku između Srbije kakva je danas i kakva je nekada bila. Danas imamo 28 država sveta koje su promenile svoj stav, koje su nekada priznavale takozvano Kosovo, a sada su povukle priznanje i na strani su Srbije, tačnije na strani su međunarodnog prava, bio je jasan Orlić.

Upitan da li će se taj trend nastaviti, Orlić je istakao da je siguran da hoće, na pitanje da li će se to desiti i sa Crnom Gorom nakon izbora, rekao je sledeće:

– To je pitanje pre svega za njih, ako ćemo da razgovaramo ovako šta ko misli i oseća, jako je nelogično što se bilo kakvo priznanje od strane Crne Gore ikada desilo, nije čudno to očekivati od neke tamo male države u Africi na primer, koja ne zna šta se dešavalo, pa pogreši, ali ne može da pogreši neko ko je sa nama prošao 1999. godinu i svojim očima gledao uništavanje i likvidiranje, sve ono što se desilo pre tačno 24 godina. Kada se to dogodilo tada jednoj maloj zemlji, onda smo videli kako taj“ buldožer“ kreće i po drugim zemljama. Uništili su međunarodno pravo te godine, i o tome je hrabro i otvoreno, ali ipak odgovorno govorio predsednik Srbije. I zbog toga je ovaj svet danas ovako teško mesto. Zato je za nas važno da danas vodimo mudru i promišljenu politiku, da ne dozvolimo sebi da se nađemo pred gusenicama onih koji su pokazali da su u stanju da gaze međunarodno pravo. Vodimo računa o našim interesima, naše crvene linije su poznate, nema priznanja, to je jasno, naglasio je on.

VOJISLAV ŠEŠELJ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Amerikancima za sada ne odgovara novi sukob na Balkanu…“

Posebno je napomenuo da će Srbija nastaviti da jača i bori se za razvoj i napredak svih građana, kako je rekao, borbe će i u budućnosti biti teške, ali Srbija nikada neće posustati.

– Sve ovo o čemu sada govorimo i što je teško u ovom trenutku, biće i dalje teško. Mi smo naučili i navikli da moramo da se borimo za sebe, svet je takav kakav je, mi moramo da vodimo računa šta je dobro za nas. Ovo što predsednik uspeva da radi u nemogućim uslovima, to je veština kojoj se ceo svet divi, veština koju običan čovek ne može da razume, pa čak ni diplomate ne shvataju kako mu to uspeva. Mi i u nemogućim uslovima uspevamo da pravimo pobede, ali to može da uradi samo neko kome je Srbija na srcu, ko ima energiju i znanje, i neko ko pokazuje da radi nešto što mu je na svetu najvažnije i zbog čega živi. Nastavićemo da čuvamo perspektivu, nastavićemo sa investicijama, da jačamo ekonomiju, dižemo plate i penzije, jer samo snažna Srbija može da se izbori za svoje interese, poručio je Vladimir Orlić na samom kraju svog izlaganja.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter