Izvor: Tanjug
26.01.2023 u 18:38
0

PETRIČ O NEMAČKO-FRANCUSKOM PREDLOGU: Sprema se korak koji srpskoj strani izuzetno teško pada

Petrič je ukazao da Priština treba da "unapredi primenu" ZSO.

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič ocenio je da Srbija može da napravi zaokret u odnosu na tzv. Kosovo, pa da stoga i Priština mora da ispuni svoje obaveze, pre svega kad je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

– Sprema se korak koji srpskoj strani izuzetno teško pada – rekao je Petrič za austrijsku novinsku agenciju APA, povodom francusko-nemačkog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petrič ocenjuje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postalo jasno da mora da deluje da bi se postigao dogovor, preneo je Reporteri.

PETKOVIĆ NA SASTANKU SA AJGNEROM: Priština ugrožava prava Srba na KiM i mir i bezbednost u regionu

Petrič je izrazio optimizam, ocenivši da se novim nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti, preneo je austrijski javni servis ORF.

– Ponovo se pokazalo i ovom prilikom da se postiže napredak kada Evropljani i Amerikanci rade zajedno – rekao je Petrič.

On je ukazao da Priština treba da „unapredi primenu“ ZSO.

Petrič je bio ambasador Austrije u Beogradu od 1997. do 1999. godine i u to vreme je imenovan i za specijalnog izaslanika EU za KiM, a u tom svojstvu je bio i glavni pregovarač Unije na pregovorima u Rambujeu 1999. godine.

Petrič je od 1999. do 2002. godine bio visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini, a sada je predsednik fondacije „Maršalov plan Austrija“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter