Izvor: Tanjug
31.05.2023 u 09:17
0

„NA KiM NAJVEĆI MOGUĆI RIZIK, VOJSKA JE SPREMNA DA IZVRŠI SVAKI ZADATAK“: VUČEVIĆ O BORBI ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA I BEZBEDNOSNOJ SITUACIJI

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih i neligitimnih odluka administracije u Prištini.

Na pitanje koliki je bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane je rekao  da je „veliki, verovatno najveći mogući“.

– Ako bismo mogli to tako da rangiramo, imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost se to i desilo – rekao je Vučević.

NEMA PREDAJE: SRBI NA KiM DANAS U NAJMASOVNIJEM MIRNOM PROTESTU FOTO, VIDEO

On je naglasio da put Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, ka sukobima, povređivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo videli, a koje ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi.

Bezbednosna situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine – kazao je Vučević.

On je rekao da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

NOVI UDAR NA BELGOROD: KIJEV se u očaju obračunava sa CIVILIMA

– Zato je predsednik imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga, jer je uvek bolje tražiti politički put, odnosno političko rešenje, nego ići u sukobe – istakao je on.

Ministar odbrane je rekao da je Vojska Srbije, u skladu sa naredbom predsednika Republike, podignuta u stepen borbene gotovosti na najviši nivo i da je spremna da izvršava svaki zadatak.

Srbija je sa političke strane definisala koje su to crvene linije kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može da priča samo i sedi skrštenih ruku – objasnio je Vučević.

OKRŠAJ? KINESKI AVION UGROZIO AMERIČKI, SAD ZAPRETILE

Ministar odbrane se nada da do takvog razvija događaja neće doći.

Naš nacionali interes je da bude mir i stabilnost, da su normalni uslovi za život za naš narod na KiM – istakao je on.

Vučević je ponovio da Srbija hoće dijalog, ali da Kurti mora da povuče tzv. kosovsku policiju i lažne gradonačelnike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter