Izvor: BSC Happy
21.03.2023 u 13:00
0

POTPISANO NIZ SPORAZUMA SA ITALIJOM: Dobro vreme za saradnju (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati „Srbija“ sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem.

Obraćanje Vučića
Predsednik Vučić se obraća nakon završenog foruma

– Hoću da se zahvalim svim italijanskim privrednicima. Verujem da ćemo obim trgovinske razmene već u narednoj godini značajno uvećati. Srbija je u prethodne tri godine zaista imala uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63 posto direktnih stranih investicija za ceo Balkan. Sledeće godine očekujemo početak serijske proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu i to će biti direktan podsticaj privredi. Potpisali smo 13 sporazuma i možete videti koliko je širok dijapazon naše saradnje. U italijanskim komapnija radi 22.000 naših ljudi.

– Italija je drugi najveći strani investitor u našoj zemlji. Mi posatajemo neko ko može da bude interesantan. Želimo mnogo uspeha vladi Đorđe Meloni. Oni nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju, verujem da ćemo da imamo još bolju i bližu saradnju – naveo je Vučić i pozvao Tajanija da dođe u Veronu na sajam vina.

– Nadam se da će Đorđa Meloni tokom ove godine da poseti Beograd i napravimo još neke sporazume – kazao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Obraćanje Tajanija
– Nova Vlada je odlučila da politiku prema Balkanu uspostavi kao strateški prioritet. Zemlje Balkana, počev od Srbije, da postanu članice EU. Želima da Balkan što pre postane sastavni deo Unije. U aprilu ću ugostiti u Rimu ministre inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana. Želim da zahvalim javno predsedniku Vučiću na velikim naporima koje je učinio, zahvaljujući njegovom angažovanju situacija je mirna – rekao je Tajani.

– Impresioniran sam brojem učesnika na ovom forumu. Bez industrije, bez preduzeća, ne mogu da se otvaraju radna mesta. Sva srpska preduzeće su dobrodošla u Italiju. Možemo zajedno da radimo i postignemo mnogo više. Sporazumi koje smo potpisali su u raznim sektorima – kazao je Tajani i još jednom najavio novo okuljanje u Trstu.

– Italijanska preduzeća neće doći sama u Srbiju, već će ih pratiti italijanska vlada, zajedno sa srpskom vladom. Preduzeća koja dolaze iz Srbije u Italiju takođe su deo te strategije. Ja sam ubeđen da se budućnost Zapadnog Balkana vidi u EU.

Odgovori na pitanja

O situaciji u regionu
– Italija želi da bude protagonista na Zapadnom Balkanu. Rečeno je da mi dobro poznajemo ovo područje, da su naši vojnici prisutni, štiteći hrišćanske manastire od napada… U pitanju je jedno prisustvo u svim zemljama regiona, budućnost ovog prostora zove se Evropa. Predsednik Vučić se pokazao kao čovek od mira – naveo je Tajani.

– Srbija je uvek želela značajnije prisustvo Italije. Mi ni danas ne delimo u potpunosti viđenje po pitanju KiM, naše je da razgovaramo i čuvamo mir i sigurnost. I kada smo imali krizu sa barikadama, i mnoge druge…Za nas je situacija u Ukrajini, višestruko teška. Srbija se trudi da na svaki način sačuva sve. Što se nas tiče, mi bismo voleli da rat u Ukrajini stane, interesuje nas kada će mir, a ne ko će pobediti. Srbija želi mir. I nama će to doneti ogromno olakšanje.

Daćemo sve od sebe da čuvamo mir u zemlji i regionu. Dogovarali smo dalje vrste saradnje. Zahvalan sam gospodinu tajaniju što dobro razume poziciju Srbije.

– Postoje zaista mnogi sektori u kojima mogu biti prisutna italijanska preduzeća. Nameravamo da priredimo jedan festival start ap preduzeća. Onaj ko radi, on stvara dobrobit za svoje društva. Balkan zaslužuje da reši ove probleme.

O sastanku u Ohridu
– Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima, za razliku od svih. Ono što sam rekao u Skupštini, u Briselu, Ohridu, u Beogradu petorki, ponavljam svakog dana i ni za jotu se moj stav nije promenio. Pravno obavezujuće za Srbiju je kada stavim potpis ili pečat na nešto ili kada se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasim. Niko drugi ne može da proizvede pravnu posledicu za Republiku Srbiju, osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova. Srbija će da ispuni i da radi na implemantaciji svega što je rekla, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, da formira Zajednicu srpskih opština. Sve što smo rekli da ćemo da radimo na implementaciji, mi ćemo da uradimo. Nema govora u članstvu u UN i nema priznanja, a ostalo što se tiče normalizacije odnosa, Srbija je spremna da ispuni. Srbija ima svoju reč i to nešto znači. Naravno da mi nije lako da trpim najneodgovornije tipove u našoj zemlji, najnesposebnije, koji su uništili našu zemlju, ali to ću ostaviti za drugi put. Oni će dobiti pravi politički odgovor – istakao je predsednik Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića na forumu

– Zadovoljstvo mi je da vam, poželim dobrodošlicu danas svima onima koji žele da rade u Srbiji. Ponosan sam na činjenicu da smo stvorili povoljan ambijent za privrednike. Razmena sa Italijom iznosi oko 4,6 milijardi evra. Za nas je Italija i iskreni prijatelj, na nju smo uvek mogli da računamo.  Mi nudimo sigurnost jednog sistema, mi nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo. Dve od tri najveće banke u Srbiji jesu italijanske. Ponosan sam na činjenicu da imamo dobro stanje javnih finansija. Srbija je uspela u prethodne tri godine da privuče 63 posto direktnih stranih investicija. Na to sam ponosan. To ne bismo mogli bez italijanskih kompanija, ali i drugih.

-Što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo. U narednom periodu očekujemo nove rezultate.

-Što se tiče odnosa, italijanske politike prema zapadnom Balkanu, ovde grade ogromne simpatije prema Italiji.

– Vi ste uspeli da Zapadni Balkan, kao i severna Afrika budu prioritet vaše spoljne politike. Italijanski preduzetnici ovde mogu da se osećaju kao kod kuće. Kada sam bio u poseti severu Italije, video sam šta znače prave porodične kompanije, želeo bih da imamo takvih što je moguće više iz Italije. Znamo i da su vrata Italije za naše investitore otvorena.

-Gospodine Tajani, znamo da uvek razmišljate o bezbednosti Balkana. Sledeće godine ćemo da analiziramo u Trstu rezulate koje smo postigli. Mi ćemo kao država dati sve od sebe da vaš biznis pomognemo. Znajte da uvek možete na srpsku državu da računate.  Znamo da uvek možemo da računamo na vašu pouzdanost i prijateljstvo – kazao je predsednik Vučić.

– Nadam se da će i Đorđa Meloni posetiti Srbiju-rekao je predsednik Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Na početku foruma obratio se Antonije Tajani

– Srbija je velika balkanska zemlja. Organizovali smo skup u Trstu da bismo objasnili Italijanima zašto želimo da pojačamo prisustvo na Balkanu. Počeli smo upravo od Srbije, velike i značajne balkanske zemlje, koja je kandidat za pristupanje Evropskoj uniji. Balkan je deo Evrope. Tu žive naši prijatelji sa kojima smo sarađivali i sarađujemo. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Drevni odnos želimo da negujemo i ojačamo. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na svemu što čini, zajedno sa vladom, da se očuva mir.

– Italija je druga najveća industrijska privreda u EU. Mi želimo da Srbija postane deo EU, da se kandidatura transformiše u članstvo u Uniji. Moj sagovornik je govorio o borbi protiv klimatskih promena. Moramo da sarađujemo i u tim fundamentalinim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu. Industrija i preduzeće je konkurentno samo ako ima mogućnost da se inovira – kaže Tajani.

Tanjug/Strahinja Aćimović

– Ovo nije samo jedna prelepa manifestacija, već je deo samo jedne šire strategije. Mi želimo da podstaknemo i mlade koji žele da postanu preduzetnici. Organizovaćemo festival start ap preduzeća. Mi smo spremni i želim da najavim da smo spremni da organizujemo sledeće godine ovakav skup, u Trstu, gradu koji je najbliži Balkanu. Da naredne godine okupimo vas, ali i mnoge druge kolege. Potpisaćemo danas značajne sporazume. Zaista možemo da uradimo mnogo zajedno.

– Mi želimo da diskutujemo ne samo o problemima, već i omugućnostima i potencijalima koje Balkan nudi. Dragi predsedniče, zahvaljujem na gostoprimstvu. Verujem da je ova naša akcija započela vrlo dobro. Uveren sam da putovanje preduzetnika iz Italije neće da bude ni prvo ni poslednje. Želimo da upoznamo i srpske preduzetnike. Uveren sam da će predsednik Vučić i srpska vlada dati doprinos razvoju odnosa-poručio je Tajani.

Beograd, 21. marta 2023. -Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije u Palati “Srbija“, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija. Na forumu se obratio potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio TajaniFOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednik Vučić povodom posete Tajanija napisao je na svom Instagram profilu:

– Ponosan sam i privilegovan što sam danas Vaš domaćin i što zajedno organizujemo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije. Hvala Vam na prijateljstvu ministre Tajani i ličnom angažmanu da tradicionalno dobre prijateljske i strateške partnerske odnose dve zemlje podignemo na još viši nivo.

 

Dvojica zvaničnika učestvovaće nakon sastanka na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, a zatim je u 11.30 planirano potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Planirano je i obraćanje Vučića i Tajanija novinarima.

Tajani je u ponedeljak rekao da je cilj Foruma da se podrži rast srpske ekonomije, koja je jedna od vodećih u regionu i nudi velike mogućnosti za italijanske kompanije.

Na forumu će učestovati 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih, a već je zakazano i oko 400 bilateranih sastanaka, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja organizuje forum uz podršku italijanskih partnera, Ambasade Italije u Srbiji i Agencije za trgovinu Italije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter