Izvor: Tanjug
05.10.2022 u 13:42
0

ZAINTERESOVANI SMO ZA POBOLJŠANJE SARADNJE: Selaković istakao da je poseta saudijskog princa od izuzetne važnosti za Srbiju!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princ Fejsal bin Ferhan Al Saud izrazili su danas opredeljenje rukovodstava dve zemlje da se bilateralni odnosi i saradnja na svim poljima poboljšaju.

Selaković je istakao da je za Srbiju čast i privilegija kada je u prilici da ugosti članove kraljevske porodice Kraljevine Saudijske Arabije i visoke zvaničnike dodajući da je njegovo zadovoljstvo i veće, jer je u prilici da bude domaćin susret istorijskog karaktera budući da se radi o prvoj bilateralnoj poseti princa Fejsala bin Ferhan Al Sauda.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da Srbija i Saudijska Arabija sledeće godine proslavljaju 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da Srbija Kraljevinu Saudijsku Arabiju vidi kao važnu i prijateljsku zemlju sa kojom želi da unapredi odnose.

– Nakon otvorenih i konstruktivnih razgovora potvrdili smo prijateljske odnose, ali i zajedničku spremnost da kroz aktivno jačanje političkog dijaloga šire otvorimo vrata i pružimo snažan doprinos daljoj saradnji uspostavljajući praksu susreta na visokom nivou – kazao je Selaković i izrazio sigurnost da nakon današnjeg dana dve zemlje očekuje intenzivnija saradnja.

Prema njegovim rečima, princu Fejsalu bin Ferhan Al Saudu preneo je zainteresovanost Srbije za intenziviranje saradnje ministarstava spoljnih poslova, kao i da praksom održavaju trajnu komunikaciju koja u jednom trenutku može da preraste u političke konsultacije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Razmotrili smo konkretne mogućnosti za uspostavljanje efikasnije saradnje, naročito kada je reč o ekonomskoj saradnji po principu obostrane koristi. Mi smo zainteresovani za poboljšanje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija, ali i energetike – naveo je šef srpske diplomatije.

Kako dodaje, za Srbiju je današnja poseta saudijskog princa od izuzetne važnosti, jer je Saudijska Arabija zemlja koja beleži neverovatan progres u svom razvoju i gotoovo da nema oblasti gde ne dostiže svetski nivo.

Govoreći o razvojnom planu koji je ta zemlja usvojili o razvoju do 2030. godine, Selaković kaže da je to nešto jedinstveno što je imao prilike da čita i da se uveri u rezultate.

– To je jedna od najprogresivnijih država G20, a cilj im je da do 2030. budu u 10 najjačih ekonomija sveta, a da do 2050, bude među pet najjačih. Kao takva zemlja za svaku ozbiljnu suverenu državu, što Srbija jeste, poželjan je prijatelj i saradnik – kazao je.

Selaković navodi i da su na današnjem sastanku potvrdili i jasnu podršku svim mirovnim rešavanjima problema između Rusije i Ukrajine dodajući da ovakva vrsta nemilih događaja ostavlja posledice po čitavo čovečanstvo.

Ukazao je i na to da su u prethodnih 11 meseci on i princ imali tri susreta i ocenivši da je to dobra dinamika kazao da treba da je očuva i unapredi.

Princ Fejsal bin Ferhan Al Saud izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu, gde je bio i u oktobru na obeležavanju 60 godina od održavanja prvog Samita nesvrstanih.

VUČIĆ SE SASTAO SA AL SAUDOM: „Posebna tema razgovora bila je povezivanje poslovne zajednice naše dve zemlje“ (FOTO)

Istakao je da Kraljevina Saudijska Arabija izuzetno ceni odluku Srbije da podrži kandidaturu Saudijske Arabije da ugosti Expo 2030.

– Razgovarali smo o svemu onome što ima za cilj da unapredi naše odnose, kako između dve zemlje, tako i između dva naroda. Ono što sam video kod predsednika Aleksandra Vuičića i ministra Selakovića jeste opredeljenje da se unaprede odnosi, a i sa naše strane postoji isto takvo opredeljenje – kazao je princ Fejsal bin Ferhan Al Saud.

Kako kaže, opredeljeni su da se unapredi razmenjivanje poseta na najvišim nivoima i da se održi kontakt kako bi definisali prilike za unapređenje saradnje na svim nivoima.

Ukazao je da je veliko povećanje obima trgovinske razmene u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu.

– Razgovarali smo o snabdevanju energijom, svakako treba da radimo na inicijativama, projektima, investicijama, o svemu smo razgovarali na današnjem sastanku – kazao je.

Kada je reč o krizi između Rusije i Ukrajine, princ Fejsal bin Ferhan Al Saud kaže da Kraljevina Saudijska Arabija podržava sve napore koji idu u pravcu rešavanja te krize mirnim putem i ublažavanje ekonomskih posledica svuda u svetu.

– Potvrdili smo na današnjim sastancima važnost koordiniranja između dve zemlje na putu unapređenja stabilnosti u svetu. Radujemo se budućoj saradnji na polju jačanja bilateralnih odnosa – kazao je princ Fejsal bin Ferhan Al Saud.

Ministar Nikola Selaković i princ Fejsal bin Ferhan Al Saud potpisali su danas i Memorandum o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter