Izvor: Tanjug
21.02.2023 u 11:20
0

ŽIOFRE POZDRAVIO DONOŠENJE SETA PRAVOSUDNIH ZAKONA: Napredak u vladavini prava prioritet – EU ostaje na strani Srbije

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre danas je pozdravio nedavno donošenje seta pravosudnih zakona, posle usvajanja ustavnih amandmana prošle godine, dodajući da je stalni napredak u vladavini prava ključan za put Srbije ka EU.

Žiofre je na konferenciji posvećenoj reformi pravosuđa kazao da brzina Srbije na putu ka EU zavisi od slobode medija, kao i od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno, kako je rekao, stalni napredak u poglavlju 23 treba da bude prioritet.

On je takođe ukazao da je od velike važnosti da Srbija ispuni i preporuke GREKO-a.

Evropska unija ostaje na strani Srbije, rekao je Žiofre i najavio podršku u iznosu od 27 miliona evra i još dodatnih tri miliona evra u vezi sa ustavnim zakonima.

MINISTARKA PRAVDE MAJA POPOVIĆ PORUČILA: U pravosuđu se dešavaju tektonske promene – još 20 podzakonskih akata

-Vladavina prava je ključni stub svake demokratije i mi smo tu da pomognemo Srbiji- rekao je Žiofre na konferenciji u Beogradu kojoj su prisustvovali i ministarka pravde Maja Popović, ambasadorka Švedske u Srbiji i predstavnici pravosudnih organa.

Navodeći da je Srbija nedavno obeležila Dan državnosti, koji se vezuje za donošenje Ustava iz 1835. godine, kada je uvedeno načelo nezavisnosti sudstva, Žiofre je ocenio da je u skladu sa tim načelom najnovija reforma pravosuđa zapravo „srpska“ i da predstavlja ponovno rađanje moderne Srbije.

On je istakao da su koreni Srbije i država članica isti jer „pripadamo istoj porodici“.

-Vladavina prava je sušstinska vrednost, a za to je potrebno nezavisno pravosuđe. Reforma pravosuđa je ključna za građane jer može da uvede značajne pozitivne promene u pravosudnom sistemu- rekao je Žiofre.

Šef Delegacije EU je posebno zahvalio ministarki pravde Maji Popović i njenom timu koji su doveli do usvajanja ustavnih amandmana prošle godine, a nakon toga i pravosudnih zakona.

MINISTAR ĐERLEK PORUČIO: Pred nama je zadatak sistemskog planiranja regionalnog razvoja

-To je ključan korak u jačanju vladavine prava, ali i kada se radi o putu Srbije ka Evropskoj uniji- rekao je Žiofre.

On je podetio da se sudije i tužioci više neće birati u pralamentu čime se smanjuje političko mešanje.

-Implementacija zakona i usvajanje podzakonskih akata biće ključno za obezbeđivanje delotvornosti ustavnih amandmana- rekao je Žiofre i dodao da se očekuje usvajanje još dva zakona, a to su zakon o pravosudnoj akademiji i o sedištima i teritorijalnoj nadležnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter