Izvor: Kurir.rs
14.03.2023 u 19:11
1

BORELJ PODELIO OPTIMISTIČNE VESTI? Efikasna saradnja EU i SAD kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine!

Istakao je da EU pkušava da pomogne i podrži gde god je to moguće u Crnoj Gori, ali da je to sve što EU, kako je naveo, ''može da uradi i što treba da uradi''.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj danas je na plenarnoj sesiji Evropskog parlamenta izjavio da je saradnja EU i SAD veoma dobra u rešavanju problema između Beograda i Prištine.

KIJEVU NIKAD DOSTA! Borelj predložio da EU izdvoji još milijardu evra za municiju za Ukrajinu

“Radimo veoma dobro sa SAD u dijalogu između Kosova i Srbije. Moram da kažem da je rad veoma efikasan“, rekao je Borelj, odgovarajući na pitanja poslanika o transatlantskim odnosima. Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je pitao Borelja da li EU razmišlja da bude medijator u političkoj krizi kroz koju već tri godine prolazi Crna Gora i da odigra ulogu medijatora sličnu onoj koju je imala u vreme političke krize u Severnoj Makedoniju.

“Naše opredeljenje u Crnoj Gori je da se podrže demokratske strukture u zemlji da bi one bolje funkcionirale i da bi Crna Gora mogla da napravi više na evropskom putu, da bi bila angažovanija na tom putu i da bi mogla da primeni reforme“, rekao je Borelj. On je dodao da se podrazumeva da neki politički problemi u Crnoj Gori treba da se reše preko institucija u toj zemlji.

“Radimo veoma dobro sa SAD u dijalogu između Kosova i Srbije. Moram da kažem da je rad veoma efikasan. Mi smo radili i u kontekstu Makedonije. Zašto da ne i sa Crnom Gorom? Ali zasad radimo u koordinaciji i između drugih stvari, bavimo se i dezinformacijama, ali nismo ušli u zajedničku medijaciju. Bar ne za sada. Hteo bih da iskoristim ovu mogućnost da istaknem koliko je važna naša saradnja u pokušaju da se reši problem između Srbije i Kosova“, odgovorio je Borelj.

Visoki predstavnik nije odgovorio na pitanja poslanika iz Slovenije Matijaža Nemeca o Bosni i Hercegovini, istučući da je današnja debata u EP posvećena odnosima sa SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BORELJ PODELIO OPTIMISTIČNE VESTI? Efikasna saradnja EU i SAD kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter