Izvor: Tanjug
30.01.2023 u 14:36
0

ZVANIČNICI KFOR-a PORUČILI: Važno je uzdržati se od provokacija i tražiti rešenja kroz dijalog

U ovom trenutku je važno da se sve strane uzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, to je presudno za dugotrajnu bezbednost na KiM i za stabilnost u regionu, poručili su zvaničnici KFOR-a.

U izjavi za Juropian Vestern Balkan rečeno je da komandant FKOR-a održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici prištinskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje učestvuju u KFOR-u.

OBRATILI SE VUČIĆ I ZEMAN: „To što je on rekao o Kosovu, ostalo je u srcima naših građana“ (VIDEO)

KFOR pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručili su njihovi zvaničnici.

KFOR jeste igrao ključnu ulogu u smanjenju nedavnih tenzija na severu KiM, ostaje uvek na oprezu i ima sposobnosti i osoblje da nastavi da implementira svoj mandat Ujedinjenih nacija, u potpunosti i na svakodnevnom nivou i time doprinosi bezbednosti na KiM i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a general-major Anđelo Mikele Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima.

Takođe, NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao glavnu platformu za nalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti u regionu, poručio je KFOR.

Na pitanje da prokomentarišu zabrinutost srpskih zvaničnika u vezi sa bezbednošću Srba na KiM, koja je povećana nakon nedavne pucnjave, u KFOR-u kažu da je njihov komandant jasno stavio do znanja da je KFOR zadužen za pružanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na KiM, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija.

Takođe je istaknuto da KFOR ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije i da već više od 20 godina pokazuje da je dorastao tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu, i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na KiM.

„NASTOJAO SAM DA ČEŠKA OTPRIZNA KOSOVO“ Zeman: Skupština je poslala predlog vladi da to učini, a ja nisam diktator nego sam demokrata

Dijalog sa različitim akterima je od presudnog značaja za osiguranje uzajamne svesti o situaciji i transparentnosti i pomaže da se poveća predvidivost i stabilnost na KiM i širom regiona, poručili su iz KFOR-a.

Nedavne tenzije na severu KiM nisu ugrozile ove odnose, štaviše, ukazale su na značaj ovih dugoročnih odnosa, naročito u složenim situacijama poput one koju smo videli krajem prošle godine, naglasili su oni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter