12°C

Beograd

GRAĐANI BIH NA IZBORIMA REKLI SVOJE: EU očekuje brzo formiranje vlasti i konstruktivnu saradnju!

Evropska unija ocenila je da su građani BiH na miran i zakonski način izrazili svoje demokratsko pravo glasajući za političke predstavnike koje čeka rad na mnogobrojnim izazovima i napretku države na putu evrointegracija.

- Novi mandat je prilika za političke lidere da ponovo pokažu i svojim građanima i EU opredeljenost i odlučnost za sprovođenje reformi neophodnih za napredak na putu ka EU - izjavili su šefica diplomatije EU i komesar za saradnju sa susedima i proširenje Federika Mogerini i Johanes Han.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da su izbori u BiH, prema preliminarnim nalazima posmatračke misje OEBS-a, bili iskreno kompetitivni, ali i da su pokazali nastavak podela po etničkim linijama.ž

- Očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima i da konstruktivno sarađuju u interesu građana svoje zemlje - navodi se u saopštenju.

Mogerinijeva i Han pozvali su na brzo formiranje parlamentarnog Doma naroda u Federaciji BiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda u BiH.- Sprovođenje i efikasna primena opštih izbora biće uzeti u obzir kada Evropska komisija bude pripremala mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u EU - navodi se u saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Visoki zvaničnici Evropske komisije podsećaju da je BiH podnošenjem zahteva u februaru 2016. godine donela stratešku odluku da nepovratno krene putem EU integracija i da se pridržava vrednosti EU. Dodaje se da će EU nastaviti da daje punu podršku institucijama i građanima BiH na tom putu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/FedericaMog/Aktuale

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar