0°C

Beograd

U TOKU SEDNICA USTAVNOG SUDA BIH: Da li će Srpska odustati od referenduma?

U Sarajevu je u toku sednica Ustavnog suda BiH na kojoj se odlučuje o pitanju Dana Republike Srpske, a predsednik Srpske Milorad Dodik poručuje da ga ishod ne interesuje i da će referendum o Danu Republike biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Dodik je, kako je prenela Radio-televizija RS, "pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan Republike".

Ustavni sud BiH odlučuje o zahtevu Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Suda iz novembra prošle godine, kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Srpske o 9. januaru kao Danu Republike.

Sednici, koja je zatvorena za javnost, prisustvuje svih devet sudija.

Navodi se da na današnjoj sednici sudije razmatraju Izveštaj o izvršenju svoje Odluke, kao i zahtev više bošnjačkih političara za donošenjem privremene mere u vezi sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma.

Ukoliko Ustavni sud BiH uvaži zahtev iz Srpske, smatraće se da sporna odluka iz novembra prošle godine nije bila ni donesena.

Ukoliko pak odbije zahtev, odluka o 9. januaru ostaje na snazi.

U tom slučaju Ustavni sud obavestiće Tužilaštvo BiH da vlasti Srpske nisu sprovele odluku što je krivično delo.

U izjavi za RTRS sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska je kazala da je mogucnost preispitivanja odluka privilegija koju nemaju Ustavni sudovi u drugim zemljama i dodala da je svesna da sporna Odluka iz novembra prošle godine ima težinu političkog zemljotresa.

Tanjug
Foto: Wikimedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar