12°C

Beograd

VODOSTAJI STAGNIRAJU: Kitarović prati stanje!

U većem delu Hrvatske vodostaji rastu, posebno u slivu Save, Une i Kupe, a u Hrvatskoj Kostajnici na Uni na snazi su vanredne mere odbrane od poplava.

Iako vodostaj reka stagnira, i dalje je visok, a sinoć oko ponoći izmeren je vodostaj na Kupi u Karlovcu 777 centimetara, Une kod Hrvatske Kostajnice - 461, a Korane - 799 centimetara.

Una je stigla do pragova nekih kuća i dvorišta, a na najkritičnijim mestima ranije su postavljene boks barijere i zečji nasipi, a tokom noći su bila organizovana dežurstva.

U Karlovcu je na Korani i dalje na snazi vanredno stanje odbrane od poplava, da Kupa takođe ima vrlo visok vodostaj, kao i Mrežnica, koja se u Dugoj Resi izlila iz korita.

Kako se navodi, vrhunac vodenog talasa prošao je tim područjem, a vodu su zadržale boks-barijere na saobraćajnicama i u dvorištima u naseljima Logorište, Mala Švarca i Mostanje.

Iz Kanade, gde trenutno boravi u zvaničnoj poseti, oglasila se i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je poručila da prati stanje s poplavama.

- Obaveštena sam o angažovanosti službi na terenu. Informacije ukazuju na spremnost sistema zaštite od poplava, a spremne su i jedinice hrvatske vojske - napisala je Grabar Kitarovićeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar