4°C

Beograd

DMITROV: Ako ne dobijemo datum- nema evropske perspektive!

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da ukoliko njegova zemlja ne dobije datum za pregovore o pristupanju u EU ove godine, to će za njega značiti da ne postoji evropska perspektiva.

- Dobili smo 10. po redu preporuku o početku pregovora. Ako treba da očekujemo i 11. sledeće godine, ja neću imati lice da pričam pred mojim narodom o evropskoj perspektivi zemlje - istakao je Dimitrov na panel diskusiji u Stokholmu, posvećenoj dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana, uz fokus na njihovu evropsku perspektivu.

Dimitrov je rekao da je Severna Makedonija na planu spoljne politike, u regionu koji je ukopan u istoriji, uspela da izađe i da reši izuzetno delikatno i emocionalno pitanje koje se odnosi na identiet. - Uspeli smo u regionu bogatom istorijom da proizvedemo malo budućnosti - naglasio je Dimitrov.

On je dodao da ukoliko Evropa ne uspe da prepozna napredak koji je učinila njegova zemlja, samo da bi se započelo sa procesom pristupanja, i ako nastavi da odlaže odluku o datumu za pregovore i na Evropskom savetu u oktobru kaže „ne“, treba da priznamo da ne postoji evropska perspektiva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar