-1°C

Beograd

BRNABIĆ :"Evropska perspektiva suštinski važna za region!"

- Evropska perspektiva je suštinski važna za region, koji neće biti ni miran ni stabilan, dok sve zemlje ne postanu članice EU, ali države istovremeno moraju međusobno da se povezuju kako bi region bio predvidljiv i dao signal uniji da smo spremni da postanemo njeni članovi- poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, obraćajući se na plenarnoj sednici PSuJIE na Jahorini, istakla da je za Srbiju EU pre svega mirovni proces, koji je obezbedio do sada najdugotrajniji mir, kakav je potreban i u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je ponovila da Srbija podržava i apeluje na EU da u što kraćem roku donese pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedoijom, jer je to važni za ceo region.

Podsetila je da će u septembru u Beogradu biti otvoreno sedište Transportne zajednice i pozvala sve učesnike da prisustvuju tom događaju.

Takođe, navela je da je Srbija završila gradnju južnog kraka Koridora 10, te da će do spetembra biti završen i istočni krak prema Bugarskoj, kao i da će do kraja jula početi izgradnja autoputa ka BiH.

Podsetila je takođe, da je u planu izgradnja autoputa ka Prištini, Tirani i Draču, koji će, kaze, biti jedan od osnovnih pravaca koji će dati i ljudski i politički signal.

Najavila je i nastavak rada na železničkom i energetskom povezivanju u regionu.

Brnabić je kao dobar primer saradnje istakla Komorski investicioni forum, kao regionalnu privrednu komoru.

Sa druge strane, podvukla je da Priština od novembra prošle godine direktno krši CEFTA sporazum, kada je uvela takse od 100 odsto na robu iz cengtralne Srbije i BiH.

Posledica je po prvi put u poslednjih sedam godina smanjena trgovinska razmena u celom regionu.

- To je unelo i dodatno nepoverenje u dosta rovite odnose u regionu- primetila je premijerka Srbije.

Takođe, ukazala je na političke implikacije koje usporavaju infratstrukturne projekte, koji su važni za kvalitet života građana.

Kao primer, navela je most Ljubovija – Bratunac, koji kaže, građani vide, ali ne mogu da ga koriste, jer nema pozitivne odluke o otvaranju graničnih prelaza, čk ni privremenih.

- Imamo most, ljude koji ga svaki dan vide i ne mogu da ga pređu. Molim vas, pošto se svaka dva meseca viđamo regiona, da ne pravimo političke gluposti. Dajte da donesemo odluku da otvorimo makar privremeni granični prelaz. Zašto smo svi ovde, ako takvu stvar ne možemo da uradimo - upitala je Brnabić.

Ponovila je da CEFTA sporazum suspendovan, a podsetila je i na nedavni incident u Valoni, kada je sastanak prekinut jer su predstavnici Prištine flašom gađali predstavnika Srbije.

Dodala je da je Srbija saglasna sa inicijativom za formiranje komisije koja će se baviti pitanjem granice i imovine, jer su i to važna pitanja, koja nanose štetu svima, ako se ne rešavaju bilateralno, već putem arbitraže.

Primer za to je, kaže, Luka Apatin, za koju postoje zainteresovani partneri, ali niko neće da investira dok to pitanje ne reše Srbija i Hravstka.

Takođe, navela je da Srbija podržava i Komisiju za pitanja migracija, ali je dodala da u to treba uključiti i EU, jer pitanje migranata nije regionalno, budući da migranti u zemlje regiona ulaze iz EU i idu dalje u EU.

- Sami ne možemo, potrebna je zajednička evropska politika ka migracijama i mi ćemo to podržati- zaključila je Brnabić.

Izvor : Tanjug.rs
Foto : Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar