22°C

Beograd

NAŠ SUSED SE SVE VIŠE NAORUŽAVA: Nalazi se na drugom mestu u NATO-u po svom budžetu!

Bugarska je na drugom mestu u NATO po budžetu za odbranu u odnosu na bruto domaći proizvod i odmah iza Sjedinjenih Američkih Država nakon što je bugarska vlada uplatila milijardu i 200 miliona dolara za kupovinu novih osam lovaca F-16, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako se navodi, Bugarska nije imala toliko visoke izdatke za odbranu u poslednjih 16 godina.

Budžet bugarskog Ministarstva odbrane za 2019. godinu iznosi tri milijarde i 515 miliona leva odnosno oko jednu milijardu i 800 miliona evra.

Na samitu NATO u Velsu u 2014. godini generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je potrebno da Bugarska poveća svoje troškove za odbranu.

Dobra vest je da nakon godina smanjenja vojnih budžeta, svi saveznici NATO postepeno povećavaju svoje izdatke za odbranu, te da sve više zemalja članica Alijanse dostiže cilj od dva odsto sredstava za odbranu u odnosu na BDP.

Od svih 29 zemalja-članica NATO, najveći budžet za odbranu imaju SAD odnosno 3,42 odsto u odnosu na BDP, Bugarska 2,6 odsto u odnosu na BDP, a nakon toga slede Grčka, Velika Britanija, Estonija, Rumunija, Poljska i Letonija.

Simeon Nikolov iz bugarskog Centra za strateške studije smatra da se Bugarska nalazi u zlatnom okruženju sa samo šest zemalja-članica NATO koje ispunjavaju kriterijum odvajanja za odbranu od dva odsto u odnosu na nacionalni BDP.

Nemačka troši 1,3 odsto u odnosu na svoj BDP za odbranu, ali taj iznos vredi 37,6 milijarde evra.

Izvor: Tanjug
Foto: youtube/printscreen

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar