12°C

Beograd

ZAEV: Na dobrom smo putu, ali da mogu vratio bih vreme unazad za 13 i po godina!

Nakon što je EU odložila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji, premijer Zoran Zaev kaže da je ta zemlja na dobrom putu, ali da može vratio bi vreme unazad za 13 i po godina, jer za dve i po godine njegove vlasti je, prema njegovim rečima, toliko toga učinjeno.

- Ako bih mogao da vratim vreme unazad, vratio bih ga 13 i po godina, jer za dve i po godine što sam uradio na međunarodnom i ekonomskom planu poazuje da smo na dobrom putu - kazao je Zaev.

Dodao je da je u prvoj polovini mandata ostvaren rast od 3,6 odsto, otvoreno je 54.000 novih otvorena, izvoz je povećan za 16 odsto, a rast industrijske proizvodnje za 9,8 odsto.

Smatra ipak da to nije dovoljno i da se mora raditi još više u situaciji kada su Severnoj Makedoiji svi putevi otvoreni, kada, kako je rekao, imamo samo prijatelje oko sebe i kada ceo svet govori dobro o nama, moramo biti još uspešniji.

A da bi, kako kaže, bili usešniji svaki građanin mora da promeni stav bez obzira na to da li je reč o sudijama, političarima, gradonačelnicima, odbornicima ili poljoprivrednicima.

- Svi moramo raditi više da bismo bili evropska zemlja kakvu želimo - rekao je Zaev.

Govoreći o rejtingu svoje SDS, sada kada je izvesno da će parlamentarni izbori biti raspisani 15. aprila naredne godine, a da će on podneti ostavku 3. januara i biti na čelu tehničke vlade, Zaev kaže da ta stranka po upravo sprovedenim anketama vodi za tri odsto u odnosu na na najuticajniju opozicionu VMRO DPMNE.

- Znam da bismo do kraja oktobra mogli da sprovedemo sve mere predviđene programom, potrudićemo se da ih sprovedemo do aprila bar kada je reč o povećanju plata, penzija, a za lekare i kapitalna ulaganja u zemlji su otvoreni ekološki projekti, ukinute su kvote, donesen je zakon o osnovnom obrazovanju - rekao je premijer.

Dodao je da će se nastaviti rad i na nekim značajnim infrastrukturnim projektima.

Izvor: Tanjug
Foto: balkans.aljazeera.net/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar