0°C

Beograd

NAKON RAZGOVORA SA MAKRONOM PENDAROVSKI PORUČIO: Bez garancija Pariza o datumu za pregovore sa EU!

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nakon susreta sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao je da su imali otvoren i dinamičan razgovor, ali da nije dobio garancije Pariza o datumu za pregovore sa EU.

Kako se navodi u saopštenju kabineta makedonskog predsednika, Makron je Pendarovskom rekao da traži vreme za unutrašnje reforme EU.

Prema rečima Pendarovskog, Francuska je već podnela predlog, takozvani "non pejper", zemljama članicama EU o reformi metodologije pristupnih pregovora o učlanjenju, koju Makron zahteva pre početka pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Makron se već bavi novom metodologijom. Oni su predložili non pejper zemljama članicama EU pre nedelju dana, i očekuju u toku narednih mesec dva, da dobiju komentare drugih zemalja, odnosno amandmane. Načelno, on smatra da bi nova metodologija trebalo da bude usvojena najkasnije do marta 2020. godine - izjavio je Pendarovski nakon susreta sa francuskim predsednikom u Parizu na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Pendarovski takođe kaže da mu je Makron rekao da mogu da očekuju konačnu odluku o početku pregovora u maju na Samitu EU u Zagrebu, ali mu nije dao garancije da će odluka biti pozitivna.

- Sve opcije su otvorene, s tim što je Makron na sastanku jasno rekao da je odlaganje posledica toga što je EU potrebno više vremena. On mi je rekao da su njegova stara zalaganja produbljenje EU i promena metodologije, ali da može da ide sve to paralelno, te da Severna Makedonija sada želi samo otvoranja i da mu je to jasno - navodi Pendarovski i dodaje da ni u jednom trenutku francuski predsednik nije ponudio dodatne reforme, niti zakon o tužilaštvu kao uslov za otvaranje pregovora.

Takođe, prema rečima Pendarovskog, Makron nije pominjao nijednu drugu alternativu punopravnom članstvu u EU.

Pendarovski je takođe najavio da će Makron posetiti Severnu Makedoniju u prvoj polovini 2020. godine, zaključuje se u saopštenju kabineta predsednika Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug
Foto: balkaneu.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar