22°C

Beograd

NAJJAČI JUGO U OVOM VEKU POGODIO JE SPLIT: Vetar je divljao, čupao stabala i bacao automobile! (FOTO)

- Hrvatski deo Jadrana pogodila je u utorak jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koji je duvao u Splitu najjači je u ovom veku, od jutros je vetar u slabljenju, ali se očekuju oilne padavine - preneli su hrvatski mediji.

Posebno u Dalmaciji jak jugo nosio sve pred sobom, čupao stabla i bacao ih po automobilima i putevima. Mnogi putevi su blokirani, a materijalna šteta je velika. Predeo Istre jugo sa veoma jakim, orkanskim udarima pogodio je sinoć.

Od jutros jugo je u slabljenju i menja pravac u jugozapadni i zapadni vetar. Udari vetra koji su juče na dubrovačkom području prelazili 140 km/h, a u Splitu je na zvaničnoj DHMZ stanici na Marjanu zabeležen orkanski udar od 134,28 km/h.

Treća je to, kažu, najveća brzina juga u Splitu zvanično zabeležena u poslednjih 60 godina. Jači udar juga zabeležen je 24. novembra 1987. godine, kada je duvao 138,60 km/h i 1. februara 1986., kada je izmereno 149,04 km/h.

More je poplavilo kompletne niže delove obale, a u nekim delovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Koliko je situacija bila alarmantna, pokazuje i to što su iz Grada Kaštela delili građanima džakove s peskom.

Poplavljeni su bili i obalni delovi brojnih gradova na obali i ostrvima, od Dubrovnika, preko Omiša, Splita, Trogira i Šibenika, pa sve do Istre i ostrva. Poplavljene su plaže, rive, kuće i poslovni prostori, talasi su razbijali brodove o obalu, a neke su i potopljeni. Prava šteta bithe poznata tek nakon što nevreme prođe.

Danas se nastavlja umereno do pretežno oblačno vreme uz povremenu kišu, a ujutro u unutrašnjosti i mestimičnu maglu.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/printscreen/@tormaatti

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar