0°C

Beograd

PITALI SU HRVATI Tuđman ili Tito

U Hrvatskoj je sprovedana anketa o prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti, a među pitanjima je bilo i poređenje sa Titom.

Za nešto više od dve nedelje biće 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Kao i dok je vladao i nakon toga, građani Hrvatske su bili podeljeni oko njegove uloge. A poslednjih dana često se mnogi pozivaju upravo na njegovu politiku.

Šta to Hrvati misle o prvom predsedniku, koji su mu najbolji, a koji najgori potezi i ko najbolje predstavlja ono što bi se moglo zvati Tuđmanovom politikom, ispitano je u anketi koju je za Dnevnik Nove TV od 15. do 18. novembra sprovela agencija IPSOS.

Većina građana misli kako sadašnje vođstvo ne sprovodi politiku Franje Tuđmana, piše portal Indeks. To misli 49 odsto ispitanika, a njih 39 odsto misli suprotno, dok ne zna njih 12 odsto. A kada se gleda među biračima HDZ-a, podeljena su razmišljanja. Tako njih 45 odsto misli da se ne sprovodi politika prvog predsednika stranke, a njih 43 odsto misli suprotno, dok je 12 odsto reklo da ne zna.

Kada su pitali Hrvate ko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 odsto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka „tuđmanovcem“ smatra 17 odsto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 odsto građana smatra „tuđmanovcem“.

Nakon 20 godina o prvom predsedniku većina građana misli pozitivno, tačnije njih 52 odsto. Istvremeno je njih 29 odsto podeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, a o njemu negativno misli 13 odsto građana, a ne zna njih 6 odsto.

Franjo Tuđman kod većine možda ostavlja pozitivan utisak, ali o njegovom načinu vladanja Hrvatska je podeljena. Tako njih 44 misli kako je bio demokrata, a njih 43 odsto kako je bio autokrata, dok njih 13 odsto ne zna odgovor.

Različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocenjuju.

Tako najboljom ocenjuju njegovu ulogu tokom rata, što pozitivnim smatra 79 odsto ispitanika, a njih 13 odsto misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63 odsto građana misli da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28 odsto misli suprotno.

Franjo Tuđman vladao je u polupredsedničkom sistemu u kojem je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsednik i premijer.

A upoređujući njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsednicima, samo jedna osoba mu se primakla, prenosi B92.net.

Franjo Tuđman u poređenju s Ivom Sanaderom najbolje je ocenjen. O Tuđmanu pozitivno mišljenje ima 78 odsto ispitanika, a o Sanaderu njih 7 odsto.

I u poređenju sa sadašnjom predsednicom Tuđman stoji bolje. Tako o njemu pozitivno misli 56 odsto ispitanika, a o Kolindi Grabar-Kitarović njih 26 odsto.

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita, građani imaju zanimljive odgovore ko je pozitivnija politička osoba. Za 51 odsto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 odsto je Josip Broz Tito.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 600 građana Republike Hrvatske između 15. i 18. novembra ove godine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar