2°C

Beograd

SPORNI ZAKON DANAS PRED POSLANICIMA Đukanović ne odustaje od ODUZIMANJA imovine SPC!

Golden Rose ad

SKANDAL U CRNOJ GORI Zakon koji otima imovinu SPC proglašen ustavnim!

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC - osnovana 2020. Crnogorska pravoslavna crkva - osnovana 2020. Katolička crkva CG - osnovana 2020. Islamska zajednica CG - osnovana 2020. Postoje od prijave u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Podgorica. Nameće se pitanje - čiji je Ostrog?

Ovako će izgledati, uslovno rečeno, verska scena u Crnoj Gori ukoliko tamošnji parlament u četvrtak, 26. decembra, ili danima nakon početka zasedanja usvoji sporni zakon o slobodi veroipovesti. Uz sve uvažavanje prema ostalim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama, najveći problem, međutim, ima Srpska pravoslavna crkva, to jest njena Mitropolija. Dva su osnovna razloga - brisanjem kontinuiteta postojanja Mitropolije nastoji se izjednačiti SPC sa takozvanom crnogorskom pravoslavnom crkvom; oduzimanje imovine i hramova Srpske crkve.

Vlast Mila Đukanovića ne odustaje od usvajanja spornog zakona o slobodi veroispovesti. Juče je Zakonodavni odbor parlamenta u Podgorici praktično aminovao zakon, a pre nekoliko dana nijedan problem nisu uvideli ni članovi Odbora za ljudska i manjinska prava. Zakonu je tako otvoren put ka poslanicima i parlamentu. U petak je objavljeno da je Pravni odbor proglasio zakon neustavnim, i to pred sabor naroda u Nikšiću. Posle sabora vest je demantovana. Dok administracija gura zakon, istovremeno najveća viđena litija sa oko hiljadu sveštenika i monaha, na čijem čelu su trojica arhijereja - mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije, prošla je juče ulicama Podgorice - do parlamenta. Masovnost litije se uvećavala jer su se građani spontano priključivali.


PROČITAJTE I OVO

OVO JE SKROVIŠTE MONSTRUMA Malčanski berberin ostavio tragove MUČENJA otete devojčice (FOTO, VIDEO)

HOROSKOP ZA ČETVRTAK: Lavovi, pravilno usmeravajte svoju energiju!

TAKSISTI DOBIJAJU KEŠ Svakom vozaču bespovratna pomoć od 8.000 evra!


Krucijalna odredba režima Mila Đukanovića u predloženom zakonu, a koja nije promenjena od 2015. godine, kada zakon nije dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, glasi:

- Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina.

Od prvog pokušaja da se zakon usvoji u vidu nacrta do sadašnjeg u formi predloga, tamošnja vlast izvršila je razne kozmetičke izmene, ali nikada i suštinsku, ovu vezanu za imovinu SPC. Slučaj SPC u Crnoj Gori pokrenuo je i zavađene Ruse i Carigrađane - predsedniku Crne Gore obratili su se najznačajniji crkveni subjekti patrijaršija Carigradske i Moskovske. Oglasio se i papa Franja. Međutim, nastavljen je proces koji vodi ka administrativnom potiranju SPC u Crnoj Gori. I sve to iako je pokušaj stvaranja crnogorske pravoslavne crkve unapred osuđen na propast - carigradski patrijarh Vartolomej to je jasno poručio Đukanoviću i naglasio da postoji samo Mitropolija SPC. Osim ignorisanja crkvenih vlasti, režim u Podgorici oglušio se i o preporuke Venecijanske komisije.

Tokom litije u utorak, dok je na zasedanju Zakonodavnog odbora trajala žučna rasprava, mitropolit Amfilohije pozvao je opozicione poslanike i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovijesti da ne učestvuju u raspravi o predlogu zakona o veroispovesti.

- Nismo ovde ni protiv koga. U imenu Božjem su sud i pravda, a to piše i na transparentu koji nose monahinje. Naše sestre nose ovu poruku. One ugrađuju svoju mladost u obnovu svetinja i duša. Ova istina velika svedoči i nama i ovom parlamentu da su samo oni zakoni koji se temelje na ovoj velikoj istini. Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore - poručio je mitropolit i dodao "da neko radi privatnih interesa, vlasti i svoje ‘slasti‘ ugrožava budućnost Crne Gore":

- Nadamo se da će poslanici koje je narod izabrao čuti glas svog naroda i narodnog sveštenstva, da će doneti svoje odluke onako kako to odgovara onome što je zapisao Sveti Petar. Ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u evropsku zajednicu, onda ne mogu to činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja - poručio je mitropolit.

Ipak, članovi Odbora, poslanici vladajuće većine, glasali su da se zakon uputi Skupštini. Našoj javnosti od onih koji su podigli ruku najpoznatiji je Miodrag Vuković. S druge strane, ispred podgoričkog hrama Hristovog Vasrksenja potpisivane su povelje odanosti. Sveštenici i monasi su na taj način pokazali odanost svojoj crkvi, kako kažu, jedinoj kanonskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori - SPC.

Protojerej Velibor Džomić , koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, govoreći o jučerašnjem skupu i predstojećoj sednici parlamenta, kaže da sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori na dostojanstven način iskazuje svoj stav o predlogu zakona.

- Zakon je diskriminatorski, neustavan i protiv naše Crkve. Mi ne tražimo nikakve privilegije, nego poštovanje prava i pravnu sigurnost, koji se ovim predlogom zakona drastično ugrožavaju. Apelujemo i na poslanike koji pripadaju drugim veroispovestima da shvate da ni za jedno, a posebno ne za crnogorsko društvo nije dobro ako se politički predstavnici manjina zloupotrebljavaju protiv većinske vere i Crkve - kaže otac Velibor za "Blic".

Šta je zapravo navela Venecijanska komisija?

Iako Venecijanska komisija nije dala zeleno svetlo za sporne odredbu u zakonu o jednostavnom preuzimanju imovine, međutim, ostavljen je prostor za pokretanje sudskih postupaka oko svetinja. Konstatovala je da od nje nije traženo niti može da se bavi svakim pravnim aktom, odnosno njen stav se ne odnosi na svaku zasebnu crkvu i manastir i vlasništvom nad objektom.

- Upis vlasničkog prava države trebalo bi da usledi tek nakon završne (administrativne ili sudske) odluke - navodi se šta mora da stoji u zakonu vlade u Podgorici, a čime se ograničava da tamošnja vlast upisuje imovinu kako želi.

To praktično znači da država Crna Gora ne može da povuče nijedan potez bez znanja verske zajednice, u ovom slučaju Srpske crkve, jer je potpuno jasno da pretenzije, bar sada, postoje samo prema imovini Mitropolije. Takođe, ne može nigde sebe da upiše kao vlasnika ukoliko svoje vlasništvo ne dokaže i na sudu, ali i sudski dobije SPC.

Iako je tako navelo evropsko telo koje se pita, sudeći po dešavanjima na terenu i izjavama podgoričkih političara, nema dobrih namera da se posluša ova preporuka Venecijanske komisije. Premijer Duško Marković je poručio da je donošenje zakona ustavna obaveza Vlade i o tome se razgovara poslednjih pet godina.

- Netačno je da je Zakon o verskim slobodama zakon koji nacionalizuje crkvenu imovinu. Pročitajte ga, ne manipulišite. Zašto manastir Ostrog da bude u vlasništvu srpske Patrijaršije u Beogradu? Ne može. Moramo to da dovedemo u red šta god vi o tome mislili - poručio je Marković.

Zakon o slobodi veroispovesti, uprkos volji naroda i potpisa preko 100.000 građana, pred poslanicima će biti danas.

Grubi propusti i posledice

Tokom izrade verzija zakona crnogorska vlast je neprestano pravila isti propust koji je jedan od evropskih postulata - Mitropolija SPC niti njeni predstavnici nisu konsultovani. Ovaj predlog zakona nije prošao adekvatnu "javnu raspravu" niti neophodne konsultacije.

Nije usaglašen ni sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima niti sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna ove godine.

On je i u radikalnoj suprotnosti i sa Ustavom CG. Najspornija odredba u ovom kontekstu je što bi "u eventualnoj primeni zakona verske zajednice koristile objekte koji su u državnoj svojini ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju verskih objekata i zemljišta. To je suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i verskih zajednica, kao i principu ravnopravnosti verskih zajednica".

Predlog zakona je usmeren na to da se u adhok postupku, koji je po svemu diskriminatoran, izvrši prepis crkvene imovine sa vekovnog vlasnika - Crkve na državu, koja to, međutim, nikada nije bila.

Konačni cilj ovog predloga zakona jeste da se u potpunosti onemogući i na statističku grešku svede imovina SPC i Mitrolipolije.

Izvor: Blic.rs
Foto: Twitter/__cruelladevil

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad