5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

BOSNA I HERCEGOVINA NEĆE NA MESEC: Sporazum je potpisan, nema okupacije svemira!

Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

- Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska - izjavio je za Radio Slobodna Evropa Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

- Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našm životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih - naveo je Šarović.

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mesec i druga nebeska tela.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti