5°C

Beograd

Photo: novosti.rs/printscreen

Izvor: Tanjug

BOGOJAVLJENJE U CRNOJ GORI: Litije i plivanje za Časni krst!

Širom Crne Gore danas je održano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst koje su organizovale crkvene opštine.

Među 50 mladića, u Beranama je do Časnog krsta prvi doplivao najmlađi učesnik - devetogodišnji Aleksandar Ralević.

Reku Lim je pre plivanja osveštao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je kasnije svim učesnicima plivanja uručio medalje i čestitao praznik Bogojavljenje.

Joanikije je ranije služio liturgiju u manastiru Ðurđevi stupovi, a zatim i predvodio litiju od više hiljada građana od manastira do gradskog mosta, ispod kojeg je obavljeno osveštanje vode i plivanje, prenose podgoričke Vijesti.

Tu su bili mladići i devojke su u crnogorskim narodnim nošnjama, dok su okupljeni klicali "Ne damo svetinje".

Nenad Milićević (25) iz Bistrice prvi je, među 43 učesnika, doplivao do Časnog krsta na reci Lim u Bijelom Polju.

Posle plivanja na Limu krenula je tradicionalna Limska regata sa osam čamaca i 60 učesnika.

Oko 40 momaka koji su u Danilovgradu plivali za Časni krst dogovorili su se da puste jedinu damu među njima da pobedi - đevojčicu Kristinu Škatarić.

Prethodno je danilovgradskim ulicama održana Bogojavljenska litija koju je predvodio episkop dioklijski Metodije, sa sveštenstvom.

U Herceg Novom, povodom Bogojavljenja, na Škveru je održano plivanje na kojem su najbrži bili Nikola Radonic (18) i Igor Baltic (16). 

Kako se navodi, ove godine je učestvovao rekordan broj plivača - 68, a među njima je najmlađi bio dvanaestogodišnjak Ðorđe Vasiljević, a najstarija Ruskinja Laura Fedorova.

Filip Bakić prvi je od 80 učesnika doplivao do krsta na bogojavljenskom plivanju koje je Srpska pravoslavna crkvena opština organizovala u Bečićima kod crkve Sv. Tome.

U Baru je pobednik plivanja za Časni krst Luka Vučković.

Plivalo se za čcasni krst i u Ulcinju. 

Pedesetak mladića,li i jedna Ruskinja takmicili su se u prohladnoj morskoj vodi, a do krsta je prvi stigao Dalibor Marković.

I ulicama Podgorice prošla je velika litija, nakon koje se obavilo saborno krštenje i plivanje za Časni krst.

Hiljade vernika predvodio je mitropolit Amfilohije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar