7°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: Tanjug

PROGOVORIO PREMIJER CRNE GORE Mitropolija i Amfilohije jedina adresa za dijalog

Legitimna adresa za razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti za nas je Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije, izjavio je danas premijer Crne Gore Duško Marković i poručio da o tome ne može odlučivati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, inače, ranije izjavio da druga strana u dijalogu treba da bude SPC.

Gostujući na TV Crna Gora, Marković je takođe najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora.

Za odnose Srbije i Crne Gore Marković je rekao da su oni najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne, kako tvrdi, zaslugom zvanične Podgorice.

Osvrnuvši se na činjenicu da u Crnoj Gori posluju brojne kompanije iz Srbije, te da u u toj državi tokom letnje sezone radi oko 10.000 sezonskih radnika iz Srbije, Marković je odgovorio računicom koliko oni "koštaju" državu Crnu Goru:

- Uzmimo podatak da je prosečna neto plata oko 500 evra, mesečno to je pet miliona. Za četiri meseca to je blizu 25 miliona - rekao je Marković.

Komentaršiću izjavu predsednika Udruženja pravnika Crne Gore Branislava Radulovića da je jedan broj crkava uknjižen u katastru na mitropolita Amfilohija, Marković je rekao da su imali te informacije i ne samo za mitropolita, nego i za neke druge sveštenike.

- To jasno govori da je nakon 1986. godine, po našim podacima, došlo do nezakonitog prepisivanja imovine sa države na Mitropolije, odnosno na sveštenike Mitropolije. Ovde odgovornost nose državni službenici - rekao je Marković.

Svaki slučaj će, uverava Marković, biti preispitan.

- Sada je Crna Gora snažna država, utemeljena država, nezavisna i suverena, članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU i ovo je sada vreme kad treba da rešimo ovo preostalo pitanje koje je izazivalo mnogo polemika, kako da jedna verska zajednica može da funkcioniše u pravnom sistemu, a da nije registrovana, kako preko 200 sveštenika nije prijavljeno, nije registrovano, nemaju boravak, a dolaze iz Severne Makedonije, Srbije, Rusije - kaže Marković.

Ponovio je da Zakon o slobodi veroispovesti nije moguće povući, a vlada će, kazao je, o njemu razgovrati sa akterima unutar Crne Gore.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti