18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

PRAZNIK MIMOZE U HERCEG NOVOM: Praznik cveća, ribe i vina

Prvi vikend Praznika mimoze samo na Fešti od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri od Kumbora i Đenovića do Baošića doveo je više od 20 hiljada gostiju.

Prelepo sunčano vreme, vedri ritmovi gradske pleh muzike, razigrane mažoretke, miris mimoze, pržene ribe, na 12 vatri isprženo je oko 1200 kilograma, bokori mimoze koji su deljeni u znak dobrodošlice, koncert Kaliopi, nastupi hercegnovskih grupa Stari kapetan i Kastelnuovo učinili su subotu čarobnom. Predsednik hercegnovske opštine  Stevan Katić sa saradnicima ugostio je više od stotinu zvanica, predstavnika gradova prijatelja i pobratima, ambasada iz Rusije, Srbije, Bugarske, Severne Makedonije i Hrvatske.

- Praznik je počeo spektakularnim koncertom Lepe Brene. Drago mi je što su svi smeštajni kapaciteti popunjeni  i što nas je vreme poslužilo. Praznik mimoze podignut je na viši nivo. Mesna zajednica Baošić je sve dobro organizovala  na fešti i sve se odvija kako treba. Očekujemo da svi ovi dani koji su pred nama budu posećeni kao ovaj danas i da kao  i danas da budemo dobri domćini brojnim gostima, kazao je Katić.

Slične ocene dali su i potpredsednik opštine Miloš Konjević, predsednik SO Nikola Samardžić ali i  Dalibor Vuković iz gradske Turističke organizacije. On je ocenio  da je koncept praznika “pročišćeniji” a oslanja se na vikende i produžene vikende sa odličnim programima  koji su gostima očigledno primamljivi.

Maja Andonovska, direktorica Centra za kulturu u Bitolju u kome je gostovao karavan Praznika mimoze kaže  da je raduje obnavljanje pobratimskih veza i saradnje gradova koji imaju bogatu kulturu.

-Nadam se da  će biti još puno festivala na koje ćete vi dolaziti u Bitolj, a mi dolaziti u Herceg Novi jer smo pobratimski . Bitolj je poznat kao grad kulture,a koliko vidim ni Herceg Novi ne zaostaje ni u jednom segment pa i on  nosi ovaj epitet, istakla je Andonovska.

Raspoloženje sa Fešte prelilo se na prvi maskenbal održan u Institutu Igalo.

Raspoloženju je doprinelo oko 200 maski. Za pojedinačne i grupne maske obezbežen je bogat nagradni fond, a po odluci žirija publike najuspešnija je bila maska “Složna Braća”Predstavljala je Đukanovića i Vučića..

Praznik mimoze trajaće do 14. marta.

Počašćena sam i ponosna  na Herceg Novi što je održao tradiciju Praznika mimoze, manifestacije koja nudi pozitivne emocije, poručila je Lepa Brena nakon koncerta. A Kaliopi koja je i prošle godine bila gošća Herceg Novog rekla je da otkucaje njenog srca možemo čuti u uskim novskim ulicamai kada ona  ode iz ovog “magičnog grada”.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar