5°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Blic.rs

HRVATSKA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA! Milanović potpisao zakletvu i zvanično zamenio Kolindu Grabar Kitarović (VIDEO)

Zoran Milanović položio je zakletvu na Pantovčaku i tako postao peti predsednik Hrvatske i treći, koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, stranke levog centra.

Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" je otpevala pevačica Josipa Lisac, a nakon toga je minutom ćutanja odata pošta svima koji su dali život za nezavisnu Hrvatsku.

VELIKI DAN ZA SRPSKI SPORT: Beograd domaćin Svetskog prvenstva!

Potpisivanjem zakletve Milanović je postao predsednik Hrvatske i na tu dužnost će stupiti sutra nakon što bude obavljena primopredaja posla od bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Današnja inauguracija novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića biće ubedljivo najskromnija u odnosu na sve prethodne, prvi put ona će biti održana na Pantovčaku i prisustvovaće joj značajno više akreditovnih predstavnika medija nego zvanica.

UŽAS KOJI MOŽETE DOŽIVETI ZA VREME VERIDBE! OPREZ! Kada sam rekla "ne", ostavio me je u mrklom mraku...

O inauguraciji će izveštavati čak 66 akreditovanih medija, a zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvetljivačima biće ih oko 250, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak zvanica.

Kabinet odlazeće predsednice Kolinde Grabar Kitarović predvideo je u svom budžetu 650.000 kuna za inauguraciju novog predsednika, ali će s obzirom na to da se ova današnja odvija na Pantovčaku sa mnogo manje zvanica koštaće neuporedivo manje.

Celu ceremoniju inauguracije novog predsednika Zorana Milanovića formalno organizuje Kabinet odlazeće predsednice, jer se koriste sredstva iz budžeta njenog Kabineta.

Tako Milanovićeva inauguracija donosi Hrvatskoj odjednom dve značajne promene u protokolarnoj praksi - održava se u manjem prostoru i s manje zahtevnim programom, a sredstva su unapred predviđena, piše hrvatski portal Index.

Prema proceni člana Milanovićeog tima, Orsata Miljenića, današnja inauguracija će koštati negde isod 100.00 kuna.

- Neće biti posebnih troškova, osim nešto oko ozvučenja što nemamo u državnoj upravi. Uglavnom, možemo računati da će troškovi iznositi maksimalno jednu šestinu od predvidjenog proračuna - procenio je Orsat Miljenić za Index.

Na inauguraciji se, saznaje portal, očekuje dolazak dvadesetak zvanica među kojima su premijer i neki ministri te bivši predsednici, a jedino se, prema poslednjim informacijama, izvinio ministar Zdravko Marić.

Pored tih uzvanika, ceremoniju će na Pantovčaku popratiti članovi Izbornog štaba i porodice Zorana Milanovića.

Inače, inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović koštala je 598.000 kuna. Odvijala se na Markovom trgu sa 600 zvanica među kojima su, piše Index, bili fašisti, lopovi i ubice, a troškovnik je uključivao brojne stavke - trošak dostave hrane i pića, audio oprema, scenografija, odsedanje u “Westinu”, zastavice i trakice, vizualni identitet, najam opreme, pozornica, najam stolica i autobusa.Inauguracija predsednika Ive Josipovića, trećeg hrvatskog predsednika u mandatu od 2010. do 2015. godine, odvijala se takođe na Markovom trgu, gde je položio zakletvu, a primopredaja Kabineta na Pantovčaku. Trošak inauguracije je iznosio 606.000 kuna i takođe je plaćen iz budžeta.

Da je Grabar Kitarović pobedila, Index piše da bi svih planiranih 650.000 kuna bilo potrošeno.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti