19°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

VLADA CG RAZMATRA LOKACIJE ZA KARANTIN U SLUČAJU POJAVE KORONAVIRUSA: 46 ljudi pod nadzorom, bili u ugroženim područjima!

Crnogorska vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, potvrdjeno je Vijestima iz Ministarstva zdravlja.

- Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razradjuju za slučaj masovnog obolevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumevaju više lokacija na teritoriji države -  piše u odgovoru.

NEMAČKA U OGROMNOM PROBLEMU: Ekstremna desnica sve snažnija!

Iz tog resora kazali su da se zbog imovinsko-pravnih odnosa, kojim su opterećene pojedine lokacije, posebno vodi računa da svi potencijalni objekti budu u državnom vlasništvu, a da je osnovni prioritet ispunjenost potrebnih uslova u ovakvim situacijama.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra niskim.

MAJA GOJKOVIĆ: Ove godine 128 miliona za lečenje dece obolele od retkih bolesti u inostranstvu

Iz Instituta za javno zdravlje tokom prošlog meseca saopštili su da su u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom uspostavili kontrolu na granicama, jer Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika.

- U slučaju povišene temperature inspekcija poziva epidemiološku službu, pacijent se transportuje u Klinički centar, u izolaciju. Za slučaj da se utvrdi da nemaju simptome koronavirusa, putnici se stavljaju pod nadzor - kazao je tada direktor instituta Boban Mugoša.

MINISTARSTVO PRAVDE: Raspisan konkurs za podršku projektima od javnog interesa

Nadzor nad ovim osobama, kako je ranije saopšteno, traje do 14 dana (koliko traje inkubacija virusa), a njihovo zdravstveno stanje kontroliše se na svakih 12 sati.

Iz instituta su preksinoć kazali Vijestima da je u tom trenutku pod zdravstveno sanitarnim nadzorom bilo 46 osoba, koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom.

VELIKA ZVEZDA IZGUBILA BITKU SA RAKOM: Preminuo proslavljeni glumac!

- Ovaj broj je jako promenjiv i posledica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržavaju u Crnoj Gori. Najveći priliv u poslednja 24 časa je bio na području u nadležnosti higijensko-epidemiološke službe Kotor (više od devet osoba) - piše u odgovoru.

Naveli su da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim koronavirusom i da će javnost biti obaviještena u slučaju bilo kakvih simptoma.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti