10°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

REPUBLIKA SRPSKA: 80.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje!

Republika Srpska je za 80.000 dolara mesečno na godinu dana unajmila američku advokatsku kompaniju za lobiranje "Mekginis Lokridž" za savetovanje i predstavljanje u pravnim međunarodnim pitanjima, navodi se u poverljivom dokumentu koji je objavilo američko Ministarstvo pravde.

Potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje RS Zlatan Klokić, kao i advokat angažovane kompanije Martin T. Lutz, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Podaci takode pokazuju da je ministar Klokić pristao i potpisao pismo namere 5. februara ove godine.

RSE navodi da Klokić nije želeo za ovaj radio da komentariše pomenuti dokument.

Kompanija će, kako se navodi, vladi RS pomagati kada je rec o pravnim pitanjima i obavezama RS pod primenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Takođe ce pružati pomoć po pitanju prava i obaveza RS i BiH prema Kancelariji visokog predstavnika, Veću za implementaciju mira, Savetu bezbednosti UN, OEBS-a, EU, Saveta Evrope i drugih.

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa biće da savetuje po pitanju odnosa sa medunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na uskladivanje institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Takođe, prema podacima pisma namere, ''Mekginis Lokridž" savetovace vladu RS po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS-a sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU.

Područje delovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje RS ili bilo kog njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

"Bilo koje predstavljanje na sudovima biće dogovoreno odvojeno", navodi se u dokumentu koje je objavilo američko Ministarstvo pravde.

Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donet 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju sa takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je sa RS potpisao pismo namere, naveo je da on ne može da komentariše svoj rad za bilo kog klijenta.

Angažman izmedu teksaške kompanije i Republike Srpske dogovoren je na period od godinu dana, sa pocetkom od 1. januara ove godine.

Ovo nije prvi put da RS ima saradnju sa istom kompanijom i za isto novca. Prošli ugovor sa "Mekginis Lokridžom" trajao je od 1. maja do 31. decembra. prošle godine. Razlika izmedu prošlogodišnjeg dokumenta i novog jeste jedino u tome što je dokument iz januara pismo namere, dok je je prošle godine potpisan sporazum, piše RSE.

Obavezujuci ugovor u ime RS-a je i tada potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a i advokat Martin T. Lutz, koji je potpisnik i ovog pisma namere.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti