11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Varheji: Crna Gora ima obavezu zaštite crkvenih prava i imovine

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da Crna Gora u okviru pregovaračkog Poglavlja 23 ima prelazno merilo koje se tiče ljudskih prava, a koje je obavezuje na efikasnu zaštitu religijskih prava i crkvene imovine.

- Regulisanje verskih zajednica u nadležnosti je Crne Gore, ali to bi trebalo da bude urađeno na inkluzivan način i dijalogom, okupljanjem svih relevantnih aktera i u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.godine, navodi Varheji.

PROČITAJTE JOŠ

PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE: Čak 595 kompanija redukovalo ili obustavilo rad!

PRIVREDI VIŠE OD PET MILIJARDI EVRA: Evo šta dobijaju velike kompanije a šta paušalci

SINIŠA MALI: Privredni paket mera vredan 5,1 milijardi evra!

NIŠKI ČAIR SPREMAN: Sve gotovo u privremenoj bolnici za zaražene koronom

Komesari je u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o novom crnogorskom Zakonu o slobodi veroisposvesti, naveo da je Komisija to pitanje ”više puta pokrenula” sa zvaničnicima Crne Gore i da će nastaviti da ”prati situaciju”.

Varheji ističe da Evropska komisija posebnu pažnju posvećuje vladavini prava ”posebno u zemlajma kao što je Crna Gora”, koja je u pristupnim pregovorima.

Komesar za proširenje je ponovio stav da je vladavina prava fundamentalna vrednost EU i jedan od ključnih elemenata pristupnaja Uniji koji određuje celokupni tok pristupnih pregovora.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar