14°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

DRUGA PRIČA: Crnogorci su očekivali stampedo nakon otvaranja granica, ovo je REALNOST!

Srpski turisti su nakon otvaranja granica krenuli ka Crnoj Gori, ali ne u onolikom broju koliko su to Crnogorci očekivali.

Četvrti avgustovski vikend, kako piše “Pobjeda”, obeležile su gužve na graničnim prelazima, ali je uprkos tome, to daleko od frekvencije putnika i vozila kakva je zabeležena u istom periodu lani. Najveće gužve su zabeležene u subotu na graničnom prelazu Sitnica (sa BiH).

- Od 1. avgusta GP Sitnica je prešlo 44.437 putnika i ukupno 15.595 vozila. Za isti period prošle godine na ovom graničnom prelazu je evidentiran 223.381 putnik i 62.655 vozila. Ostvarenje prometa u odnosu na isti period prošle godine je 20% putnika i 25% vozila - kazao je za “Pobjedu” načelnik odjeljenja GP Herceg Novi Dejan Janković.

Promet je značajno povećan od prošlog vikenda i popuštanja mera i sada se kreće na nivou 40 odsto od prošle godine.

- Preko 90 odsto su putnici iz BiH koji dolaze na odmor, a ostalo su državljani Republike Srbije, imamo i državljana Austrije, Francuske, Nemačke, takođe iz zemalja regiona koji su u tranzitu, ali je to mali broj. Dominantno su putnici iz BiH – rekao je Janković.

OVO MORATE ZNATI

HOROR VIKEND U SRBIJI! Tri slučaja PEDOFILIJE: Devojčice (12) doživele pakao sa OČUHOM, MAJKOM I POZNANIKOM

DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA: Žene, čim se probudite PRVO uradite ovo da bi vas sreća pratila

TRAMP DAO ODOBRENJE: U SAD lečenje Kovida 19 KRVNOM PLAZMOM

VREMENSKA PROGNOZA ZA 24. AVGUST: Promenljivo i toplo!

Poslednjom odlukom NKT definisano je da je za državljane Albanije, BiH i tzv. Kosova dovoljno da poseduju negativan PCR test ili negativan Elisa IgM ili Eklia test, dok je za državljane Srbije, Severne Makedonije, SAD, Australije, Izraela, Libana, Sejšela i Singapura neophodan negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitela na korona virus klase IgG dobijen Elisa serološkim testom starijim ne više od 72 sata.

- Ove godine, zajedno sa zdrvstveno-sanitarnom inspekcijom moramo da kontrolišemo primenu mera NKT i Ministarstva zdravlja tako da svakom putniku koji ulazi u Crnu Goru gledamo da li ima odgovarajući test i to nas sprečava da kontrolu brže obavljamo – kazao je Janković.

Najfrekventniji prelaz između Crne Gore i Srbije – Dobrakovo – zbog poznate epidemiološke situacije beleži drastično manji promet putnika. Stanje se promenilo delimično u protekla dva vikenda. Prema rečima komandira stanice granične policije Bijelo Polje Veselina Novovića, od otvaranja granica 15. avgusta, u Crnu Goru je ušlo oko 7.500 osoba.

- Ukoliko se uporedi period od 1. januara do 22. avgusta prošle godine sa istim periodom ove godine broj putnika je manji za 79,55 odsto. Takođe, ako uporedimo period od 1. do 22. avgusta prošle sa istim periodom ove, broj putnika je manji za 95,58 odsto. Od otvaranja granica 15. avgusta do juče, u proseku, preko graničnog prelaza pređe oko 1.550 putnika. Za isti period prošle godine u proseku prelazaka preko graničnog prelaza bilo je 19.750 putnika - precizirao je Novović.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti