30°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

INCKU PONOVO SMETA DODIK Ako prizna Kosovo, Srpska ide u otcepljenje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko predstavio je u četvrtak 58. izveštaj u Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH i naglasio da u toj državi i dalje traju pretnje secesijom, blokade na državnom i federalnom nivou, što ne doprinosi kretanju zemlje napred ili poboljšanju života građana.

Sarajevski portal Klix je preneo da je Incko tom prilikom najčešće pominjao ime srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Istakao je, između ostalog, da se je Dodik pokušavao da poveže pitanje statusa Kosova sa statusom RS, upozoravajući da će taj bh. entitet proglasiti nezavisnost ako se prizna nezavisnost Kosova.

- Dodik, de facto lider RS-a, u nekoliko navrata pokušao je uvući predsednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine. U avgustu je predvodio delegaciju RS-a na sastanku sa Vučićem u Beogradu da bi razgovarali o žalbama RS-a zbog "nepravednih intervencija visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ustavni poredak Bosne i Hercegovine - naveo je Incko.

Dodao je su uoči tog sastanka, vlasti RS navodno poslale dokument koji sadrži zaključke i prateće izveštaje o tim pitanjima, koje je Narodna skupština RS-a usvojila u novembru 2019. i februaru 2020. godine.

- Pohvalno je što je Vučić ponovio posvećenost Srbije Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijem kao Dejtonski mirovni sporazum - rekao je Incko.

Izveštaj koji je Incko predstavio u SB UN odnosi se na period od 16. aprila do 15. oktobra 2020.

Komentari korisnika (1)

XYZ

Dodik smeta cijeloj BiH a na samo Incku.


Ostavite komentar