5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

PROVOKACIJE I U HRVATSKOJ: Na spomenik žrtvama Holokausta nacrtan kukasti krst

Na spomeniku žrtvama Holokausta u parku Vatroslava Jagića, nepoznata osoba ili osobe nacrtale su kukasti krst i ustaški simbol U.

OBAVEZNO PROČITAJTE

Sahranjen patrijarh Irinej uz "Vječnaja pamjat" (FOTO, VIDEO)

BESEDA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Vučić otkrio poslednju želju patrijarha Irineja

SRBIJA TUGUJE! Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja

PITANJE KOJE MNOGE MUČI: Zašto nema cveća na sahrani patrijarha Irineja? Pokojni Pavle čak i napisao tekst protiv donošenja

BEZ TRENINGA: Pet gradova u Srbiji uvelo DODATNE MERE, zatvorili bazene, sale, teretane

To se dogodilo između 20. i 22. novembra, na spomeniku koji se nalazi preko puta varaždinske sinagoge, koja je trenutno u obnovi, prenosi Jutarnji list.

- U vremenu od 20. do 22. novembra u Varaždinu, Šetalište Vatroslava Jagića, na južnoj strani parka, uz ulicu Augusta Cesarca, nepoznati počinitelj je na spomeniku žrtvama Holokausta, crnom bojom nacrtao kukasti križ i slovo U - saopštila je policija i dodala da traži krivca.

Kako se navodi, Varaždin je prvi "Judenfrei" grad u bivšoj Jugoslaviji, poznat po tome što su. kada su Nemci 11. aprila 1941. godine ušli u grad, vlast preuzele ustaše.

Holokaust su u Varaždinu preživele 43 osobe jevrejskog porekla, dok je ostalih 189 odvedeno u logore, većina u Loborgrad i Jasenovac, a manji broj u Gospić i Aušvic gde su i umrli.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar