3°C

Beograd

VUČIĆEVA KANDIDATURA TRESE REGION: Hrvati vide Dačić kao premijera!

Tekstonska promena u vrhu susedne države, Tomislav Nikolić politički otpisan, budući šef vlade Ivica Dačić?

S tim podnaslovom i naslovom "Vučić prelomio, želi biti predsednik Srbije" zagrebački Jutarnji list je preneo informaciju iz Beograda da je Predsedništvo SNS odlučilo da premijer Aleksandar Vučić bude kandidat te stranke za šefa države.

Vest je inače objavljena u svim elektronskim medijima u regionu, a u većini je zauzela udarno mesto.

Jutarnji list se još pita da li je plan da se istovremeno s predsedničkima raspišu i prevremeni parlamentarni izbori ili će Vučić jednostavno delegirati premijersku funkciju nekom svom odabraniku, kojega bi potvrdila postojeća parlamentarna većina.

Pozivajući se uglavnom na beogradske medije, vest o odluci Predsedništva SNS preneli su mediji u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Svi oni podsećaju na ranije danas datu izjavu predsednika Tomislava Nikolića da će građani večeras ili sutra od Vučića čuti ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima.

Mediji prenose i da je upitan da li postoji mogućnost da ne sarađuje sa Vučićem ako aktuelni preijer bude kandidat za predsednika, on odgovorio:

- Ne postoji.

Vest da je vrh vladajuće Srpske napredne stranke danas odlučio da kandiduje Vučića kao kandidata na predsedničkim izborima koji će biti održani na proleće, prenele su velike svetske agencije pod oznakom hitno.

Kandidat SNS suprotstaviće se kandidatima "rascepkane i razjedinjene opozicije", navodi britanski Rojters i prognozira da bi izbori za šefa srpske države mogli da budu održani u aprilu.

Rojters ocenjuje i da će to biti ključni test popularnosti Vučića i njegovih ekonomskih reformi, koje je podržao MMF, kao i njegovih nastojanja da Srbiju i njenih 7,3 miliona stanovnika približi EU.

Rojters citira reči ministra Stefanovića, za kojeg navodi da je ključni saveznik premijera, da je odluka o kandidaturi Vučića bila jednoglasna.

Britanska agencija takođe ističe da je SNS odlučila da ne podrži kandidaturu odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića, za kojeg navodi da je bivši ultranacionalista, koji je petogodišnji mandat započeo 2012.

Agencija Tas je takođe izvestila da je srpski premijer Aleksandar Vučić postao kandidat Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima u aprilu, prenoseći reči ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića.

Ruska agencija takođe citira ministra Stefanovića da je odluka bila jednoglasna.

Tas je preneo i da je ranije danas srpski predsednik Tomislav Nikolić kazao da se neće kandidovati za drugi mandat.

Tanjug.rs
Foto: Facebook/predsednikrs, arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar