14°C

Beograd

Photo: INSTAGRAM

Izvor: objektiv

Zaev Vučiću u znak zahvalnosti poklonio IKONU: Ovaj znak pažnje ima važnu simboliku

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poklonio je danas predsedniku Srbije Aleksandr Vučićui ikonu svetog Pantelejmona, koji je život posvetio lečenju bolesnih.

Zaev je taj poklon Vučiču dao nakon što je srpski predsednik došao sa prvim kontingentom Fajzer vakcina koje je Srbija dala Severnoj Makednoniji iz svoje nabavke.

“Predsedniku Aleksandru Vučiću poklonio sam ikonu svetog Pentelejmona, koji je svojevremeno ceo svoj život proveo u lečenju bolesnih i u službi iznemoglih”, objavio je Zaev na svom Instagramu uz fotografiju (instagram.com/zoranzaev).

PROČITAJTE JOŠ: 

UŽAS KOD GRDELICE! Policija pronašla telo, sumnja se na UBISTVO!

Bio je to NAJKRVAVIJI Dan zaljubljenih u istoriji! Mafijaški masakr koji je još uvek MISTERIJA! (VIDEO)

KRIZNI ŠTAB ODLUČUJE U PONEDELJAK: Zvezda traži da protiv Milana prisustvuje 5.000 gledalaca

(UŽIVO) PARLAMENTARNI IZBORI NA KiM: Incident na jednom biračkom mestu

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za lekara. Prišao je svešteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio veri Hristovoj nego i krstio.

Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao.

Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu poseče glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti