14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Kurir

SKANDAL U HRVATSKOJ ŠKOLI: Ismejavanje srpskog vojnika, oglasila se direktorka!

Veroučiteljica u OŠ "Milan Brozović Kastav" kod Rijeke dala je učenicima osmog razreda skandalozan zadatak da, od nekoliko ponuđenih, izaberu tri osobe pored kojih bi sedeli u vozu, kao i troje s kojima nikako ne bi putovali. A među ponuđenim odgovorima su se, između ostalog, našli homoseksualac, prostitutka iz Berlina, Rom koji je tek izašao iz zatvora i srpski vojnik iz Bosne!

VESTI DANA

DETALJI O BELIVUKU I MAFIJI: Vučić najavio nove informacije koje će izneti DANAS NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI

APEL DR. UDOVIČIĆA: Ako se ovo desi IZGUBILI smo BITKU sa koronom, stabilni ljudi UMIRU za sat vremena!

DANAS SU VELIKE ZADUŠNICE: Evo šta je važno da se ne bi OGREŠILI

- Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće…- ovako glasi zadatak koji je dat mališanima, a koji je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

Pored srpskog vojnika iz Bosne, među ponuđenim odgovorima nalaze se i lekar specijalista za pobačaje, "afrička žena koja prodaje proizvode od kože", Indijka s jednogodišnjim detetom, kompjuterski haker, Jehovin svedok, mladi umetnik koji boluje od AIDS, hrvatski tajkun… Ovaj zadatak izazvao je gomilu komentara, a mnogi korisnici društvenih mreža istakli su da je skandalozno davati đacima ovakve primere koji podstiču predrasude i stigmatizuju određene grupe ljudi.

Da je ovaj zadatak neprimeren smatra i direktorka ove škole Sandra Krpan.

– Veroučiteljica jeste dala zadatak učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano saopštenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalni pedagog jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako veroučiteljica navodi da je zadatak upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima – rekla je direktorka Krpan.

SAZNAJTE JOŠ

VLADIKA NIKODIM SMEŠTEN U KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ: Pozitivan na koronu

SVE O MERAMA: Danas se zatvaraju objekti, rade samo ove delatnosti preko vikenda

VREME DANAS! Baba Marta se vraća - padaće sneg!

Dodala je da se ta škola apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti:

– Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti skladno pravilnicima i zakonom.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona kaže da ovakve vežbe ne samo da nisu delotvorne u demistifikaciji predrasuda, već ih, naprotiv samo još više učvršćuju:

– Ovakvi zadaci predstavljaju zloupotrebu dece u svrhu jačanja predrasude, u ovom slučaju prema Srbima i srpskim borcima. Mladima bi trebalo objasniti da je bio rat i da je u ratu bilo onih koji su činili zločine i da to treba osuditi. Bilo ih je na svim stranama, kao što je bilo i žrtava koje sve treba jednako poštovati. Prošlost se ne može prevazići ako se ističe da je samo jedna strana zločinačka, kao što se to ovde sugeriše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti