14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: ALO.rs

GRČKA PRIZNAJE KOSOVO?! Evo šta kaže stručnjak za međunarodnu politiku

Profesor Danijel Server smatra da postoje minimalne šanse da države koje nisu priznale Kosovo promene svoj stav.

U FOKUSU

UMRO ČUVENI SRPSKI KOMPOZITOR: Zoran Simjanović izgubio bitku sa koronom

KORONA BROJKE SVE BOLJE: Danas 2.732 novozaražena, preminulih 35

STRAVIČNA NESREĆA KOD BAČKE TOPOLE: Motorom sleteo sa puta, devojka (23) suvozač preminula u bolnici

MUTIRAN TIP VIRUSA KOSI: Ovde je najveće žarište opasnog P1 soja

PROLEĆE ILI JESEN? Do kraja dana obrt, a sledeće nedelje stiže zahlađenje

Stručnjaci za međunarodnu politiku David Filips i Danijel Server ne očekuju da će pet država Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova promeniti svoj stav, osim Grčke, za koju kažu da će najverovatnije priznati nezavisnost Kosova, prenosi Telegrafi.

Filips i Server se slažu da treba sačekati kraj procesa dijaloga Beograda i Prištine da bi se video stav zemalja EU po pitanju statusa Kosova i ističu da će Grčka najverovatnije priznati nezavisnost Kosova.

 - Grčka će najvjerovatnije priznati Kosovo. Zid koji je izgradilo pet država koje ne priznaju Kosovo će se uskoro srušiti, nakon što Grčka ili bilo koja druga zemlja odluči da prizna Kosovo. Grčka je u 'Agendi 2014.' predložila produbljivanje evroatlantskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana.

Iako se nadam da će Grčka promeniti svoj stav o Kosovu, ne možemo zanemariti njene bliske veze sa srpskom državom, koja snažno podržava Grčku da se pridruži Evropskoj uniji", rekao je Filips.

Profesor Danijel Server smatra da postoje minimalne šanse da države koje nisu priznale Kosovo promene svoj stav.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

OGLASIO SE PETKOVIĆ povodom optužbi na račun igumana Save Janjića: Apsurdni pokušaji da se monasi proglase ratnim zločincima!

RUSKI EKSPERT O PUTINOVIM POTEZIMA: Evo šta može da se dogodi ako Ukrajina krene na Donbas

PALMA SA LEKARIMA PRVE KOVID LINIJE otputovao u Hurgadu: Na ovaj način izražava zahvalnost zdravstvenim radnicima

LOKVA KRVI POSLE UDARCA! Jeziva saobraćajka u Nišu, kolima pokosila bračni par, policija nije mogla da je smiri

 - Promena stava Grčke čini se predvidljivim u odnosu na ostale zemlje. Sporazum o konačnom statusu između Beograda i Prištine mora da donese priznanje od pet država koje ne priznaju Kosovo, ali ne vidim da će se ovo uskoro dogoditi -, rekao je Server.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tvrdi da će se stav pet zemalja koje nisu priznale Kosovo promeniti kada se okonča proces dijaloga.

- Svaka vrsta sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine nateraće ih da promene stav. Naravno, volela bih da se njihov stav promeni i ranije, ali to se verojatno neće dogoditi. Sa druge strane postoji razlika između onih zemalja koje još uvek mogu da sarađuju ​​sa Kosovom i onih zemalja kojima je zbog pitanja unutrašnje politike teško da rade ​​sa Kosovom -, kaže je Kramon.

Zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar