Izvor: Novosti
24.07.2021 u 08:18
0

ZAHAROVA O ODLUCI VISOKOG PREDSTAVNIKA! Inckov potez je otvoreni napad!

– Duboko  smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

VAŽNO:

ĐUKANOVIĆ OŠTRO REAGOVAO NA ZAKON U SREBRENICI: Ovo što je Valentin Incko uradio u BiH je totalno kukavički! (VIDEO)

SASLUŠANA ČETVORICA ZA SILOVANJE DEVOJKE: Požalila se majici da je napastvovana na rođendanu – okrivljeni se branili ćutanjem!

REAKCIJA MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA NA ODLUKU INCKA: To je suprotno istorijskim činjenicama!

ANA BRNABIĆ O NESREĆI NA KARABURMI: Šta god kažete biće suvišno – to što je ovaj čovek uradio je UŽASNO!

– Zaharova je istakla da „protivzakonite Inckove radnje protivreče njegovom Dejtonskom mandatu nepristrasnog i objektivnog posrednika“.

– Inckova takozvana “odluka“ o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminiše “poricanje“ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane – rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

– Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana – rekla je Zaharova.

Ona je upozorila da su ugroženi međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

– Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumevanje. Nažalost, Incko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savetu bezbednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana – poručila je Zaharova, dodavši da „odluka“ Visokog predstavnika ne može imati pravne posledice.

– Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zameniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda, a visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao – poručila je.

Ovaj incident, navodi Zaharova, jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter