9°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen RS

Izvor: b92

DODIK BOJKOTOVAO ŠMITA: "Rekli su mi da će doći. Nije dobro"

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je danas da mu je "žao što danas nisu bila prisutna sva tri člana" na ceremoniji u Sarajevu.

VAŽNO:

VAŽNE ODLUKE ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Vučić sutra sa rukovodstvom Republike Srpske tačno u podne!

ZAPALIO SE AUTOBUS: Vraćao se iz Skoplja, putnici uspeli da izađu iz vozila na vreme

SELAKOVIĆ PREKINUO OBRAĆANJE: Zastava ne sme da bude dole! (VIDEO)

AUTO SLETEO U PROVALIJU NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Povređena 4 putnika!

On je to izjavio posle sastanka u Predsedništvu BiH kojem srpski član Milorad Dodik nije prisustvovao zbog bojkota institucija u Sarajevu,

Šmit je naveo da je prošle nedelje obavešten da će 3. avgusta sva trojica prisustvovati sastanku, a da nakon toga neće biti dijaloga i izrazio nadu da će "sada biti obrnuto"

Šmit je izrazio uverenje da će biti prilike da radi zajedno i s Dodikom, koji je odlučio da ne ode u Sarajevo.

"Sastajaćemo se i sarađivati, jer nam je to svima obaveza - da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uvjeren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga", rekao je Šmit.

Poručio je da "svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju".

"Ne može se očekivati da neko dođe spolja i napravi čudo, svi moraju da razmisle o tome kako oni mogu da doprinesu", rekao je Šmit.

Prvi zadatak u Šmitovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje sa članovima Predsedništva BiH, a kaže da će ih "u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom u svom radu videti kao prvog partner".

Šmit je istakao da će iskoristiti svu snagu "da ovu državu povuče ka EU", a da prije toga stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

Podsećanja radi, Šmit je na funkciji visokog predstavnika BiH zamenio Valentina Incka, koji je pre nekoliko dana nametnuo zakon o negiranju genocida.

Ova odluka izazvala je negodovanje u Republici Srpskoj, te je na Narodna skuština RS u petak usvojila je danas Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

"Nije dobro"

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da institucije BiH moraju da funkcionišu i da niko nema pravo da bojkotuje i opstruiše njihov rad.

Posle sastanka u Predsedništvu za novoimenovanim Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kome je prisustvovao i hrvatski član Željko Komšić ali ne i srpski član Milorad Dodik, Džaferović je ocenio da je u ovom trenutku važno raditi na tome da BiH mora da nastavi sa reformskim procesima.

"Zato institucije BiH moraju funkcionisati i niko nema pravo da bojkotuje i opstruiše rad institucija BiH. Obaveza funkcionisanja institucija BiH je dejtonska obaveza. Dejtonski sporazum nije švedski sto i mora se provoditi u celosti. Hitno treba pristupiti realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskom putu ka NATO i na toj agendi treba da radimo svi", kazao je Džaferović.

On je poželeo novom Visokom predstavniku u BiH uspešan rad, u interesu građana BiH, regiona, Evrope i celog sveta. ;Naveo je da od Šmita očekuje da u potpunosti ispuni obavezu prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u Bosni i Hercegovini. Dejtonska ravnoteža je nešto što ide uz EU i NATO put BiH i sve što smo usvojili kao rešenja u BiH omogućava da ova zemlja funkcioniše normalno", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, treba da se gradi BiH kao celovita i demokratska država, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i uz poštovanje prava svakog čoveka i svakog naroda, bez obzira na to gde ko živi u BiH.

Džaferović je ocenio da nije dobro što sastanku nije prisustvovao i srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

"Mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, i u svom interesu, ali i druge koji blokiraju rad institucija, da prestanu, jer ništa neće postići", naglasio je ;Džaferović.

On je ocenio da u BiH svi moraju da rade zajedno.

"Moramo raditi zajedno i puno je posla pred nama. Moguće je i nema alternative, treba zajedno ići napred izgrađujući Bosnu i Hercegovinu", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar