12°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Al Jazeera Balkans

Izvor: Tanjug

PUPOVAC: Srbi u Hrvatskoj treba da poštuju zakone

Golden Rose ad

 Dan uoči obeležavanja Dana srpskog jedinstva u Srbiji i Republici Srpskoj, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozvao je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da taj dan obeleže poštujući zakon zemlje u kojoj žive.

PROČITAJTE JOŠ: U zemljama regiona DRAMATIČNO se uvećava broj obolelih i preminulih od kovida

“Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje regulišu povezanost pripadnika nacionalnih manjina sa svojim matičnim državama, uključujući i povezanost u sećanju na važne datume koji se tiču slobodarskih tradicija i značajnih simbola koje pojedine zemlje imaju, kao što je zastava, to je nešto što pripada i Srbima u RH, kao što i pripada Hrvatima koji žive u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih zemalja", rekao je Pupovac i dodao:

"To treba reći zbog nekih ljudi koji to ne razumeju i vide kao problem".

On je na pres konferenciji povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog svim Srbima ma gde da žive da toga dana razviju srpsku zastavu, a što su pojedinci u Hrvatskoj oštro kritikovali, Pupovac je rekao da svako manifestiranje bilo da je povezano sa matičnom zemljom i njenim datumima koji su važni i za nacionalnu manjinu treba da bude u skladu sa zakonom zemlje u kojoj žive.

VAŽNO: Uhapšeni migranti u Mariboru zbog ilegalnog boravljenja

Ukazao je da Hrvatska ima propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja.

"Od velike je važnosti da svi razumemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Republike Srbije”, rekao je Pupovac.

To, istakao je, treba odvojiti od korišćenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i čije priznanje se zasniva na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

PROČITAJTE JOŠ: DODIK: Komšić i Džaferović nisu BiH

Dodao je da se na osnovu tih priznanja dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao, na primer, zastava i propisuje se statutima jedinica lokalne samouprave.

"Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba koju imamo ovde u prostoru SNV-a, a uz koju je i hrvatska trobojnica”, naglasio je Pupovac i dodao da će sutrašnji dan biti kao i danas i kao što je svaki dan.

Razlika je, dodao je, samo što u pojedinim općinama te su zastave istaknute na zgradama u kojima se nalaze srpske institucije, a u nekima se nalaze u ovakvim službenim prostorima kao što je ovaj i to ne treba nikome da smeta niti ikoga da plaši”, rekao je Pupovac.

VAŽNO: DANAS RASPRAVA O PRENOSU PRAVA SVOJINE CETINJSKOG MANASTIRA NA CRNOGORSKU CRKVU!

Šef poslaniičkog kluba vladajuće HDZ u hrvatskom saboru, Branko Bačić, smatra, "neprimerenim, neprihvatljivim i provokacijom" poziv predsednika Vučića, da povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana srpskog jedinstva Srbi u svim zemljama sveta razviju srpsku zastavu.

On je ranije danas rekao da očekuje da će, kako je naveo, "naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poštovati zakon".

Na pitanje da li će policija sutra to nadzirati, Bačić je rekao da hrvatska policija uredno i vrlo kvalitetno obavlja svoje zakonom poverene poslove i da će tako biti i sutra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad