1°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/al jazeera balkans

Izvor: Tanjug

OBJAVLJENA TAČIJEVA ŽALBA: Evo šta mu smeta u sudskom rešenju

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

On žalbom traži da se preinači odluka sudije i da se pod hitno pusti na slobodu, pod utvrđenim uslovima, posebno sugerišući žalbenom veću da razmotri garancije trećih država da neće pobeći, opstuisati postupak ili počiniti nova krivična dela.

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK HRVATSKE MILANOVIĆ O SRBIJI: Ona je "problematična"!

U žalbi se tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu garancija trećih država (koje nisu Kosovo) i to i u pogledu činjenica i u pogledu prava.

U žalbi se pored ostalog tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu zakonitog trajanja pritvora u prethodnom postupku, kao i procene sudije Tačijevog uticaja i vlasti na Kosovu, koja je prema stavu njegove odbrane, kako se navodi, "toliko nepravična i nerazumna da predstavlja zloupotrebu diskrecionog ovlašćenja".

PROČITAJTE JOŠ: Dobrovoljno predao 441 komad ilegalne municije

Takođe, kako se navodi u žalbi, sudija je pogrešno procenio da napredovanje obelodanjivanja dokaza tužilaštva protiv njega, povećava opasnost od bekstva, ka i rizike za opstrukciju postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Posebno se ističe da je sudija loše procenio garancije trećih država, a zamereno mu je i što nije zatražio njihove stavove pre odluke o pritvoru.

Ovo će biti prvi put da žalbeno veće razmatra i odlučuje o Tačijevom predlogu za privremeno puštanje na slobodu u "trećoj državi", ta od ove odluke će zavisiti i sva dalja njegova izjašnejnja o pritvoru.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U HRVATSKOJ: Raste broj obolele dece

"Treće države", izuzev Kosova, i njihove garancije da Tači neće pobeći, deo su ranijeg poverljivog dopisa Tačijeve odbrane.

O žalbi će odlučivati tročlano sudsko veće: sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen, a njihova odluka može se očekivati tokom septembra.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

PROČITAJTE JOŠ: STAV RUSKE AMBASADE U BiH: Šmit nema legimititet

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad