15°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Predsjednik Crne Gore

Izvor: Tanjug

ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO Rusiju i Rusku crkvu za destabilizaciju Crne Gore

Predsednik Milo Ðukanovoić ponovo je danas optužo Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore u, kako se navodi, pokušaju da udovolji "imperijalnim ambicijama" zvanične Moskve i "velikosrpskim ambicijama Beograda".

PROČITAJTE JOŠ: ŠEF KLUBA POSLANIKA SNSD: Javnost Srpske očekuje da delujemo jedinstveno i da se pridržavamo stavova Narodne skupštine Republike Srpske!

Povod je poslednja izjava mitropolita ruske crkve Ilariona, da su postupci crnogorskog šefa države, "usmereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija, predstavljaju - sramotu Crne Gore".

U saopštenju iz Kabineta crogorskog predsednika navodi se da, uprkos blistavoj tradiciji prijatlejskih odnosa, "aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija".

Ilarion je za TV Rusija24 sinoć izjavio da je "Sramota za Crnu Goru što je na njenom čelu lider koji nije u stanju da ujedini stanovništvo, koji radi na tome da dođe do podela, konflikata. Bruka je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao kako bi ustoličio mitropolita, nije mogao mirno da dođe do Cetinja jer su pristalice Ðukanovića angažovali ljude koji su ga u tome sprečavali".

VAŽNO: SLAB ZEMLJOTRES registrovan u blizini Zagreba

Iz kabeta Ðukanovića poručuju da "ove najnovije izjave mitropolita Ilariona, i (ranije) ministra Lavrova samo potvrđuju otvoreno mišanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore".

"I to na vrlo grub i neprimeren način od tako visokog crkvenog velikodostojnika u odnosu prema šefu države tradicionalno prijateljske prema Rusiji, kome je koliko prošle godine povodom vaskršnjih praznika poželeo dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagosiljao njegove uspehe u misiji koju obavlja", navodi se u saopštenju.

Ilarion se, tvrde, "napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gor", a da je navode u julu 2011. tokom posete Podgorici na sastancima sa crnogorskim zvaničnima iza zatvorenih vrata, govorio sasvim drugačije, odnosno da je govorio "o mogućem modelu ustrojstva SPC u našoj zemlji".

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS: Divlje svinje RAZORILE GROBLJE blizu Rijeke

Mitropolit Ilarion je, kažu, svega par dana nakon ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, "na približno isti način grubo zamenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC na Cetinju".

"Time je, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje ministra Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inostranstvu. Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni".

Za nedavni komentar Lavrova o događajima na Cetinju, povodom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, kažu da je bio "ispod nivoa" šefa diplomatije jedne Rusije i njegovog renomea lično".

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA: Stradao bračni par koji je motociklom udario u srnu pa u automobil!

Ocenjuje se da je reč o "nastavku otvorene agresije Moskve prema Crnoj Gori", koje se, kako navode, gleda i kroz "najdrskije plasiranje izmišljotina", čak na kanalu Odeljenja za spoljne crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, kao što je prenošenje izjave "nekog episkopa Crkve Srbije" da na nedavnim događajima na Cetinju nije bilo ni 500 ljudi, koji su govorili loše srpski i da su Albanci.

Demantujući te navode, iz Kabineta kažu da je to "najobičnija podvala", te da je "4. i 5. septembra na protestima bilo više hiljada Cetinjana i drugih građana Crne Gore, i da su uglavnom govorili crnogorski, ali je bilo i onih koji govore srpski, i da su svi bili jedinstveni u odbrani dostojanstva prestonice i svoje države Crne Gore".

"U odnosu na paralele koje (Ilarion) Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, pre nekoliko godina, ili decenija, već da je pre jednog vieka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi veoma dobro zna.

VAŽNO: MAKEDONIJA: Proterana četiri Kubanca zbog ilegalnog prelaska granice

U saopštenju se navode još neke izjave mitropolita Ilariona iz prošlosti i tvrde da ni "100 godina od osnivanja SPC, te prisustva ogranka u Crnoj Gori, većina pravoslavaca u našoj zemlji, prema poslednjim istraživanjma 57 odsto, ne identifikuje se sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije".

"Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da sledi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete Pravoslavne Crkve", stoji u saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsednika.

PROČITAJTE JOŠ: ŠMIT: Na putu prema EU NEĆE DOĆI do centralizacije BiH

Podsećaju da su Lavrov i Ilarion u razmaku od pet dana ovog meseca izjavili isto: "da je Crnogorska pravoslavna crkva deo Srpske pravoslavne crkve".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar