23°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Predsjednik Crne Gore

Izvor: ALO.rs

SUTRA ZVANIČNA ODLUKA: Opoziv Đukanovića zbog kršenja Ustava?!

Ustavni odbor sutra će održati osmu sednicu u 12 časova, a glavna tema je razmatranje predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav.

Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije, a podržali su je predstavnici parlamentarne većine. SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

– Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države - rekao je ranije Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ:  ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO Rusiju i Rusku crkvu za destabilizaciju Crne Gore

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

- Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava - naveli su ranije iz te partije.

Ocenjuje se da se Đukanović direktno umešao u poslove jedne verske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti verkih zajednica od države - kaže se u obrazloženju.

PROČITAJTE JOŠ: MEDOJEVIĆ KRITIKUJE KRIVOKAPIĆA: Neverovatno što je Đukanović šef državne delegacije

Inicijativa Kluba poslanika SNP nema potrebnu većinu od 41 poslanika, jer je nisu potpisali poslanici političkog saveza “Crno na bijelo”, koji predvodi Građanski pokret URA, čiji je lider Dritan Abazović.

Iz GP URA su nedavno Vijestima nezvanično kazali da inicijativu nisu potpisali iz tehničkih razloga, ali da podržavaju predlog SNP-a, kao što su i više puta javno izjavili. Demokrate su optužile tu partiju da nije htela da podrži inicijativu za opoziv Đukanovića.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar